Is jouw e-mailadres gestolen?

William  Hook/Flickr

William Hook/Flickr

Er zijn Nederlandse e-mailadressen met wachtwoorden gestolen. Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum, dat door de Duitse autoriteiten is ingelicht. Op een speciale website kun je nagaan of jouw e-mailadres ook getroffen is.

Van de 18 miljoen in Duitsland gestolen e-mailadressen blijken 3 miljoen Duits te zijn, de rest is afkomstig uit andere landen. Al deze landen, waaronder Nederland, zijn door het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) gewaarschuwd.

Gisteren logde ik zeer toevallig in op Mijn Ziggo om mijn abonnement aan te passen aan mijn veranderde kijkgedrag. Het eerste was ik deed was mijn wachtwoord wijzigen. Die handeling vloeide eigenlijk nog voort uit de Heartbleed-kwestie van twee weken eerder. Dat hele wachtwoordensysteem vind ik eigenlijk achterhaald, maar voorlopig is dit het enige dat ik nu kan doen om mijn computer te beschermen. Ik had het nieuwsbericht over de cyberaanval in Duitsland nog niet gezien.

Nu ben ik wel blij dat ik mijn wachtwoord heb veranderd. Want Ziggo liet weten dat tweeduizend klantgegevens zijn gehackt als gevolg van de cyberaanval in Duitsland. Ziggo heeft deze klanten een brief gestuurd met het verzoek hun wachtwoord te wijzigen. Ik weet niet of ik een van die getroffen klanten ben. Met de feestdagen en de afschaffing van de maandagbezorging kan die brief nog onderweg zijn.

Het BSI heeft een website opgezet waarmee je kan achterhalen of jouw e-mailadres ook getroffen is. Als het inderdaad is gestolen, krijg je een antwoord terug met in het onderwerpveld dezelfde code die je bij je aanmelding ook kreeg te zien. Het BSI waarschuwt daarbij dat als je een bericht krijgt met een andere code, je door een oplichter bent benaderd die misbruik van de situatie maakt. Dat bericht moet je direct verwijderen.

Van het BSI heb ik geen bericht gekregen. Ik neem dan aan dat mijn account niet is gehackt. Voor alle zekerheid heb ik ook mijn bedrijfse-mail aangemeld. Wie wel gehackt is, heeft mogelijk een botnet in zijn of haar computer zitten die spam de wereld instuurt, of waarmee een hacker in de computer rond zoekt naar bijvoorbeeld bankgegevens. Neem daarom gauw maatregelen.

 

Lees ook:Losgeld voor je iPad en iPhone
Lees ook:Je nieuwe wachtwoord is niet sterk
Lees ook:Apple ontwerpt oplossing tegen spam
Lees ook:Gebruik geen Windows XP meer
Lees ook:Wachtwoorden zijn zó niet van deze tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.