Wachtwoorden zijn zó niet van deze tijd

foto76/Freedigitalphotos.net

foto76/Freedigitalphotos.net

Websites blijken een bloedend hart te hebben en daarom moeten we onze wachtwoorden veranderen zodra diezelfde websites het lek hebben gedicht. Toch vraag ik mij af: moeten we niet gewoon helemaal van dat wachtwoordengedoe af? Is het nog wel van deze tijd?

Vorige week lazen we over Heartbleed. Websites met een beveiligde omgeving, het gedeelte waar je alleen in mag als je een account hebt, blijken een lek te hebben. Dat foutje in de software, waar veel websites gebruik van maken, blijkt er al twee jaar te zitten. En de NSA zou de NSA niet zijn als hun inhouse hackers daar niet dankbaar gebruik van hebben gemaakt om burgers te bespioneren. Overigens ontkent de NSA dit. Verschillende grote netwerksites, zoals Facebook, Yahoo, Twitter en Tumblr raden hun gebruikers daarom aan hun wachtwoord te veranderen voordat nog meer hackers ermee aan de haal gaan. Het incident lijkt mij een goed moment om te pleiten voor een revolutie. Ik vraag mij namelijk af of de bollebozen niet gewoon iets heel anders kunnen verzinnen. En dan bij voorkeur iets zonder wachtwoorden.

Ik ben, net als Penny uit de Big Bang Theory, een simpele ziel en helaas niet zo creatief wanneer het gaat om het verzinnen van een wachtwoord. Sommige websites laten zien of je een zwakke of sterke code aan het maken bent. Ze zijn wat dat betreft tamelijk veeleisend. Vraag me niet hoe lang ik bezig ben een sterk wachtwoord te bedenken. Ik ben al tevreden met een goed wachtwoord. Als ik het ook nog eens moet veranderen dan vraag je veel van me.

Kan het niet anders? Gewoon geen wachtwoorden meer? Het moet iets tijdelijks zijn, zoals de codes die bankpasreaders genereren, maar dan zonder dat je dat ding overal mee moet nemen. En niet iets statisch dus, zoals een vingerafdruk, want ik wil niet met een afgehakte vinger rondlopen. Denk maar niet dat ik het antwoord weet. Ik ben tenslotte een simpele ziel. Ik vraag enkel aan ontwikkelaars een andere oplossing te bedenken en voor een internetrevolutie te zorgen. Welk genie voelt zich geroepen?

someecards.com

someecards.com

 

Lees ook:Je nieuwe wachtwoord is niet sterk
Lees ook:Bespaar jezelf tijd met één simpele vraag
Lees ook:De beste tips voor veilig internetten
Lees ook:Werknemers kunnen ook cybercriminelen zijn
Lees ook:ICT informatiecentrum vergroot aanbod over softwareselectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.