iPads verboden voor Chinese ambtenaren

Foto: Wesley Fryer/Flickr

Foto: Wesley Fryer/Flickr

Apple, Microsoft en Symantec zullen hun marktaandeel in China drastisch zien dalen nu de Chinese overheidsinstanties geen producten van deze merken meer mogen aanschaffen. Het gaat om de departementen van de ministeries en gemeentes, de politie en de Communistische Partij die een zwarte lijst moeten hanteren. Dell en Hewlett Packard zijn nog wel toegestaan.

China is een grote afnemer van Apple-producten en is goed voor 16 procent van de omzet van meer dan 37 miljard dollar. Daar is de verkoop van iPads met 51 procent en die van iMacs met 39 procent gestegen.

Maar de overheid wil niets hebben van Apple. In iPhones en iPads worden immers locatiegegevens van de gebruiker opgeslagen. En de ingebouwde camera’s van de iMacs kunnen op afstand aangezet worden. Daarom staat Apple op de zwarte lijst.

De Chinese overheid is bang bespioneerd te worden door de Amerikaanse overheid, hoewel ze zelf door de VS beschuldigd is van spionage. Ook antivirussoftware van Symantec is verboden omdat China dit bedrijf ervan verdenkt spyware te hebben geïnstalleerd om letterlijk te spioneren voor de Amerikanen. Hetzelfde zou gelden voor Windows 8.

Microsoft mocht bovendien niet meedingen naar een contract voor de overheidsaanschaf van energiezuinige computers. Dat zou immers niet gepast zijn nu China onderzoek doet naar de monopoliepositie van Microsoft.

Een zwarte lijst is nogal drastisch voor een land die in de VS een belangrijke handelspartner ziet en andersom. Maar China zegt de voorkeur te geven aan fabrikanten van eigen bodem, zoals Lenovo, om zo de eigen economie te beschermen.

Aangezien Apple-producten ‘made in China’ zijn, is het maar afwachten of deze boycot verstrekkende gevolgen zal hebben voor de productie ervan.

Lees ook:Een USB-stick voor iPads
Lees ook:Apple komt met eigen app voor klantenpasjes
Lees ook:Apple ontwerpt oplossing tegen spam
Lees ook:Fabels over de smartphonebatterij
Lees ook:Verboden woorden op de werkvloer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.