Is forenzen goed of slecht voor de gezondheid?

Foto: Luca Napoli/Flickr CC

Foto: Luca Napoli/Flickr CC

Na een dag zittend werk doen, is het voor mij een verademing om in de tram naar huis te mogen staan. Mogen staan, zeg ik. Want langdurig zitten is slecht voor je gezondheid. Dat heeft een onderzoek van TNO vorig jaar uitgewezen. Als ik dus op weg naar huis weer een zitplaats zoek, ben ik verkeerd bezig. Met staan zou ik ook nog eens calorieën verbranden.

Maar volgens Time Magazine gebeurt er nog meer met je lichaam terwijl je naar en van je werk reist. En dat is niet per se goed voor je. Frustraties en woede door vertraging of file in combinatie met de vrees dat je te laat komt, kunnen impact hebben op je geestelijke en lichamelijke gesteldheid.

Als we de American Journal of Preventive Medicine moeten geloven verhoogt een autorit van langer dan tien minuten je bloedsuiker en cholesterol. Volgens een gezamenlijk onderzoek van de University School of Medicine in Saint Louis en het Cooper Institute in Dallas heb je door een reis van meer dan 16 kilometer per dag zelfs meer kans op chronische depressie. Vervolgens zegt het Britse Office of National Statistics dat een reis van meer dan een half uur per keer stress in de hand werkt en bovendien ongelukkig maakt. Dit zou je kunnen verhelpen door naar rustige muziek te luisteren of een goed boek te lezen. De University of Utah ondervond dat door te reizen tijdens het spitsuur en te laat dreigen te komen door vertraging of file de bloeddruk aanzienlijk doet stijgen. Buiten de spits reizen kan dus al veel verschil maken.

Ver van je werklocatie wonen is sowieso geen goed idee. Lange reistijden verhogen de bloeddruk met de jaren. En mensen die langer dan 45 minuten per keer forenzen, krijgen last van chronische vermoeidheid en slaaptekort. En of je nu bestuurder of passagier bent, als je lang in de auto zit, dan ga je dat in je rug en nek voelen.

Het forenzen zal mij niet klein krijgen aangezien ik mij niet snel laat gek maken. Serieuze stress krijg ik pas als de trein naar Schiphol vast komt te staan of helemaal niet meer rijdt, terwijl een vliegtuig op me wacht. Ja, dan krijg ik het bijna aan mijn hart.

Lees ook:Een zittend beroep? Er is nog hoop
Lees ook:Kopje koffie?
Lees ook:Wetenschappers: sommigen beginnen hun werkdag te vroeg
Lees ook:Koffie en wifi in deze nieuwe lijnbus
Lees ook:Energieker worden door kouder te douchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.