Kopje koffie?

Creativedoxfoto/FreeDigitalPhotos.net

Creativedoxfoto/FreeDigitalPhotos.net

Waarschijnlijk heb je net een slok koffie op terwijl je dit leest. Dat is je goed recht. Een kop zwarte koffie per dag is prima voor je lichaam. Maar er zit ook cafeïne in de koffie. Dus, terwijl je een volgende slok neemt, is het ook goed dat je weet wat het beste tijdstip is om koffie te drinken. En dat is niet vroeg in de ochtend.

Velen van ons kunnen geen dag zonder koffie. De heerlijke aroma is te verleidelijk om het te laten staan. Koffie had ooit een slechte reputatie. Het zou in alle opzichten ongezond voor je lichaam zijn. Daar zijn wetenschappers toch maar weer op teruggekomen. Een kop zwarte koffie per dag is niet ongezond. Het bevat antioxidanten die de kans op diabetes type 2 verkleinen.

We drinken echter geen koffie vanwege de antioxidanten maar vanwege de cafeïne in de koffie. We willen er goed wakker van worden. Het is de cafeïne die je met mate moet innemen. Cafeïne wordt al na enkele minuten in het bloed opgenomen en het werkt meer dan vier uren door. Te veel ervan heeft allerlei slechte bijwerkingen. Een kop zwarte koffie per dag is precies genoeg. Houd je van meer, drink dan niet meer dan 300 milligram cafeïne per dag.

Drink alleen niet te vroeg in de ochtend en in de middag. Dat zegt NeuroScience DC.
Volgens een onderzoek van de University of Sheffield maakt je lichaam ‘s ochtends tussen 8 en 9 uur het meeste van het hormoon cortisol aan. Cortisol wordt ook wel stresshormoon genoemd omdat het je alert maakt als je stress ondervindt. De koffie die je op dat tijdstip consumeert is dan minder effectief. Het cortisolgehalte zakt na 9 uur naar een dieptepunt.

Het beste tijdstip om van de cafeïne in je koffie te profiteren is daarom tussen half tien en half twaalf. De koffie die je dan nuttigt werkt nog door tot laat in de middag. Precies genoeg om je de rest van je werkdag scherp te houden en je ‘s nachts niet wakker te houden.

Lees ook:Nachtwerk? Eerst een koffieslaapje
Lees ook:Thee is beter dan water
Lees ook:Voorkom social jetlag op maandagochtend
Lees ook:Blijf achter het stuur water drinken en voorkom ongelukken
Lees ook:De leukste koffiesites voor de koffiepauze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.