Blijf achter het stuur water drinken en voorkom ongelukken

Uitgedroogd achter het stuur zitten is net zo gevaarlijk als met een slok op. Dat blijkt uit onderzoek.

Als je voor je werk veel moet rijden, zorg er dan voor dat je altijd water bij je hebt, vooral nu de zomer nadert. Uitdroging blijkt namelijk net zo gevaarlijk te zijn als dronken zijn.

Onderzoek
We weten wat de gevolgen zijn van alcohol in het verkeer maar we worden niet voldoende voorgelicht over wat uitdroging met onze hersenen doet. De Loughborough University in Engeland heeft onderzoek verricht naar het verband tussen uitdroging en concentratie onder autobestuurders met meer dan twee jaar rijervaring en die minstens twee uren per week reden. Dit onderzoek wees uit dat de bestuurders die slechts 25 ml water per uur te drinken kregen, evenveel foute verkeersinschattingen maakten als bestuurders die meer alcohol op hadden dan wettelijk is toegestaan. Beide groepen maakten twee keer zo veel fouten als de autorijders die ten minste 200 ml water per uur dronken.

Hoofdpijn en vermoeidheid
Veel mensen denken dat een droge mond of dorst hebben een teken is dat je water moet drinken. In feite zijn dat de laatste signalen en is uitdroging al aan de orde. Hoofdpijn, honger, vermoeidheid of slaperigheid, donkere urine, een droge huid, een slechte adem, slechte concentratie, spierkrampen en donkere kringen onder de ogen zijn de overige signalen van uitdroging.

Een slechte spijsvertering, een spastische darm en constipatie zijn andere gevolgen van chronische uitdroging. Wanneer je geen of te weinig water drinkt, moet het lichaam namelijk vocht bij de darmen vandaan halen.

Niets anders dan water
Wij verliezen per dag anderhalve liter vocht via de urine en ademhaling en door te zweten. Vocht blijven aanvullen is dus heel belangrijk. Het drinken van koffie en thee is echter niet hetzelfde als water drinken, omdat de cafeïne juist vocht afdrijft. Ook frisdranken en vruchtensappen hebben niet dezelfde werking als water vanwege de suikers. Met andere woorden, alleen water helpt tegen uitdroging.

Neem dus een fles water mee als je de volgende keer in je auto stapt.

Bronnen: lboro.ac.uk/waterisgoed.nl
Foto: perrys.co.uk

Lees ook:Je lichaam schreeuwt om water
Lees ook:Gadget zorgt dat je genoeg water drinkt
Lees ook:Thee is beter dan water
Lees ook:Hoe je productief blijft op hete zomerdagen
Lees ook:Kopje koffie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.