Hou jezelf geestelijk fit met hersenvoedsel

Kan je je moeilijk concentreren op je werk of vergeet je veel dingen? Misschien eet je niet gezond genoeg. Probeer jezelf dan geestelijk fit te houden door brainfood te eten.
Je hersenen hebben bepaalde stoffen hard nodig om goed te functioneren. Onmisbaar als je bijvoorbeeld een studie naast je werk volgt. Lees hier wat onder hersenvoedsel valt en zorg dat je dat altijd in huis hebt.

1. Bosbessen, frambozen, bramen en aardbeien

Volgens neurowetenschappelijk onderzoek helpen deze donkere vruchten zeer goed tegen vergeetachtigheid en concentratieverlies. Dat komt door de grote hoeveelheid antioxidanten die veroudering van de hersencellen tegengaat.

2. Bananen

Eet een banaan bij het ontbijt en je bent de rest van de dag scherp. De glucose in de banaan is de exacte hoeveelheid die je hersenen nodig hebben om goed te functioneren.

3. Eieren

Het is het choline, een B-vitamine, in de eieren dat je geheugencentrum stimuleert. Genoeg reden dus om de dag met een eitje te beginnen.

4. Zalm en tonijn

Zalm, forel en tonijn en andere vette vis bevatten de beste vetzuren, namelijk DHA. Het beschermt de hersencellen tegen slijtage. Leren en onthouden wordt makkelijker. De vitamine B6 in tonijn zorgt bovendien voor een betere gemoedstoestand.

5. Aubergine

Eigenlijk wordt je hele immuunsysteem verrijkt door het eten van aubergine. Er zitten zo veel voedingsstoffen in dat je hele lichaam er baat bij heeft. Voor de hersenen gaat het om het nasunine, een sterk werkend antioxidant, dat de hersencelmembranen beschermt tegen vrije radicalen, die geassocieerd zijn met de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Leg dus vooral een aubergine op de zomerbarbecue.

6. Spinazie

Hou je van groene smoothies? Vergeet vooral de spinazie niet, die ook een rijke hoeveelheid antioxidanten bevat. Het stimuleert je leervermogen en geheugen.

7. Volkorengranen

Volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta bevatten vezels, koolhydraten, ijzer en B-vitamines. Koolhydraten zijn een energiebron voor de hersenen en de vezels helpen de bloedtoevoer naar de hersenen te optimaliseren.

8. Walnoten

Zo simpel. Een handvol walnoten en je hebt meteen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten, vetzuren, vitamine E en vitamine B6 binnen. Ze bevatten genoeg serotinine om je goed te laten voelen en je helderder te denken. Een notenmix of studentenhaver werkt net zo goed, vooral als je geen tijd hebt om goed te eten.

9. Pure chocola

Wat kan er in pure chocola zitten dat goed is voor je hersenen? Antioxidanten. Het stimuleert je leervermogen en concentratie. Onmisbaar bij examens, dus. Bovendien stimuleert het de productie van endorfine, waardoor je je zo gelukkig voelt.

10. Donkere bladgroenten

Spinazie heb ik al genoemd. Maar ook boerenkool, broccoli, rucola, kangkung bevatten ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Ijzer is onmisbaar voor ons concentratievermogen en foliumzuur en vitamine B6 helpen bepaalde chemicalien af te breken die gerelateerd zijn aan de ziekte van Alzheimer. In broccoli zit vitamine K, belangrijk bij het opnemen en verwerken van grote hoeveelheden informatie.

11. Rauwe wortelen

Knabbel elke dag op rauwe wortelen en je geeft je hersenen voortdurend energie. Dat komt door de glucose in de wortel.

Weet jij nog meer brainfood?

Foto: Susanne Nilsson/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Hoeveel eieren mag je eten?
Lees ook:Thee is beter dan water
Lees ook:Waarom je altijd zo moe bent
Lees ook:Waarom kantoormensen extra vitamine D nodig hebben
Lees ook:Earl Grey goed voor je lijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.