Hoeveel eieren mag je eten?

Tijdens het Paasweekend worden kilo’s eieren gekocht, geschilderd, verstopt en geconsumeerd. Maar, is het niet erg om zo veel eieren te eten?

Ieder jaar na het Paasweekend kan ik geen eieren meer zien. Ik heb er dan zo veel van gegeten dat ik zelf een ei word. Ik heb me ook afgevraagd of dit ongezond is, aangezien ik daarna voortdurend beelden van ziekenhuisopnames voor mijn ogen zie flitsen als gevolg van een teveel aan cholesterol in mijn bloed. Dus ben ik op onderzoek uitgegaan.

Eerst een lesje voedingskunde. Eieren, en met name gekookte eieren, zijn bijzonder voedzaam. Vooral vegetariƫrs kunnen hier hun eiwitten vandaan halen, die ze door de afwezigheid van vlees in hun dieet missen. Eiwitten zijn essentieel voor het ontwikkelen van spiermassa. Ook helpt de vitamine A de kans op oogziekten verlagen. Verder bevatten eieren ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D. Het eten van (gekookte) eieren helpt bovendien het risico op hart- en vaatziekten en beroertes te verminderen.

Hoewel ook barstensvol met cholesterol kan tijdens het Paasweekend een dozijn eieren naar binnen werken geen kwaad, net als dat je niet doodgaat van een vette maaltijd van de snackbar. Dat gezegd hebbende, probeer wat minder van het eigeel te eten. In een eidooier zit 200 mg cholesterol en 7g vet. Dat zit niet in het wit van een ei.

Ik zou het me niet kunnen voorstellen maar krijg je de volgende dag gek genoeg weer trek in roereieren of een omeletje, laat de eidooier gewoon weg. En maak dus ook geen uitsmijter ham en kaas. Dan komt het qua calorieƫn wel goed.

Foto: Carodean Road Designs/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Hou jezelf geestelijk fit met hersenvoedsel
Lees ook:Earl Grey goed voor je lijf
Lees ook:Waarom je na de lunch een dip krijgt
Lees ook:Thee is beter dan water
Lees ook:Bedrijfsuitje? Bestel catering van een foodtruck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.