Thuiswerken is niet voor iedereen

David Martyn Hunt/Flickr

David Martyn Hunt/Flickr

Vanuit huis werken kan voor zowel de werknemer als de werkgever gunstig en efficiënt zijn. Maar er zijn mensen die dat beter niet moeten doen. Dat heeft niet met hun functie te maken maar met hun persoonlijkheid .

Afhankelijk van de functie staan steeds meer bedrijven hun werknemers toe om vanuit huis te werken. Bijvoorbeeld wanneer de treinen door zeer slecht weer niet rijden. En sommige mensen doen het sowieso eens in de week om geconcentreerd aan iets te werken zonder gestoord te worden door collega’s en ingeplande overleggen.Toch is niet iedereen geschikt om te telewerken.

Dat blijkt uit een psychologische studie van de Universiteit van Calgary in Canada. Werknemers uit twee verschillende organisaties werden daarbij ondervraagd, een bedrijf in de financiële dienstverlening en een wervingsbureau. Zij moesten vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid, hun werktevredenheid en over de manier waarop zij hun eigen prestaties beoordelen. Ook moesten ze aangeven hoe snel ze afgeleid worden als zij thuis zijn.

De resultaten, die in het vakblad Computers and Human Behavior werden gepubliceerd, zijn niet echt schokkend. De mensen die eerlijk zijn en tevreden met hun baan, zijn uiterst productief wanneer ze thuiswerken. En degenen die altijd dingen uitstellen, doen thuis vrij weinig. De reden dat deze mensen de kantjes ervan af lopen, is omdat ze niet tevreden met hun baan zijn of omdat ze zich overbelast voelen. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat neurotische mensen thuis heel productief blijken te zijn, terwijl er van hen gedacht werd dat ze zich daar niet zouden kunnen concentreren.

Ik behoor tot de groep neuroten die zich thuis juist níet kan concentreren. De was, de vaat, die streep op het laminaat, de ramen die wel heel erg vies zijn wanneer de zon erop schijnt. Ik zou die storende factoren eerst moeten elimineren voordat ik eindelijk aan de slag kan gaan. Kortom, ik ben het veiligst op kantoor.

Via Inc.

 

Lees ook:Ben jij een happyholic?
Lees ook:Vanuit huis werken is vreselijk en geweldig tegelijk
Lees ook:Je handschrift spreekt boekdelen
Lees ook:Te ziek voor werk, niet voor Facebook
Lees ook:De stille revolutie in het secretaressevak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.