Verdwijnt collegialiteit?

Foto: Mark Jensen/Flickr

Foto: Mark Jensen/Flickr

Werkgevers moeten beter letten op hardwerkende individualisten.

De collegialiteit onder Nederlandse werknemers neemt in rap tempo af. We worden egoïstisch. Dat heeft onderzoeksbureau Motivaction geconstateerd met zijn jaarlijkse werkmonitor. Acht op de tien werknemers vond zich in 2013 nog een echte teamspeler. Dit jaar is dat cijfer gedaald naar 70%. Een belangrijke trend om volgend jaar in de gaten te houden.

Uit dezelfde werkmonitor blijkt ook dat dit jaar 37% ‘s avonds en in het weekend overwerkt zonder te klagen, vergeleken met 30% in 2013. En maar liefst 75% heeft aangegeven geen 9-tot-5-mentaliteit te hebben. Voor werkgevers lijkt dit misschien een gunstige ontwikkeling: toegewijde werknemers die niet op de klok letten. Maar volgens financieel-juridisch dienstverlener DAS is dit eerder een valkuil.

Als een management alleen individuele prestaties beloont en geen teamwerk, ontstaat er onderlinge concurrentie. Het gezamenlijk doel wordt niet gehaald en uiteindelijk snijdt de organisatie zich in de vingers.

Door bezuinigingen wordt hetzelfde werk gedaan door minder mensen. Als ze daardoor de aangeraden werktijd van acht uur per dag blijven overschrijden, zullen ze vroeg of laat bezwijken. Hoger ziekteverzuim en zelfs burnout zijn het gevolg als het management niet op tijd ingrijpt. Een werkgever kan aansprakelijk gehouden worden voor een eventuele burn-out als hij heeft verzuimd zijn zorgplicht na te komen. Dat kan een hoop geld kosten, aldus DAS. Werkgevers zijn dus gewaarschuwd.

Lees ook:Verband tussen kantoortuinen en hoog ziekteverzuim
Lees ook:Is de griepprik van de baas zinvol?
Lees ook:Je eicellen laten invriezen en de baas betaalt
Lees ook:Wat levert een goed facilitair management op?
Lees ook:Werkstress grootste oorzaak ziekteverzuim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.