Doe iets heel anders met je vrije avonden

Iain Watson/Flickr
Probeer je uit de routine te breken en doe ‘s avonds na het werk iets heel anders.

Veel mensen hebben na een lange werkdag de neiging op de bank neer te ploffen om er de rest van de avond niet meer vanaf te komen. Als het de tv of Netflix niet is die ze na het avondeten aanzetten, dan is het wel een eindeloze videogame of hun smartphone waarmee ze Facebook en Twitter doorlopen tot ze weer in slaap vallen. Ben jij ook zo iemand?

Na zo’n zware dag wil je even niets doen. Het is jouw manier van ontspannen. Maar dan merk je dat je dit iedere avond aan het doen bent en in een vicueuze cirkel terecht bent gekomen: Werken, eten, tv kijken, slapen. Is dit het dan?, vraag je jezelf af. De kunst is om die doordeweekse avonden op een andere manier in te vullen en zo meer uit jezelf te halen. Hier zijn een aantal tips die je over de hele week zou kunnen verspreiden om meer uit je avonden te halen.

1. Met een uurtje hardlopen, de sportschool in of een yogasessie maak je je hoofd leeg en houd je tegelijkertijd je lichaam in conditie. Hiermee bestrijd je ook eventuele werkstress die je overdag hebt opgebouwd.

2. Je bent creatief maar je hebt nooit tijd om daar iets mee te doen. In plaats van anderen online te volgen, kun je ook zelf gevolgd worden. Zet bijvoorbeeld een blog op waar je je verhalen, gedichten, foto’s en/of tekeningen op kan zetten. Als hobbyfotograaf kun je een thema bedenken voor je blog, zoals je grappige huisdier. Wie weet wordt hij net zo’n een internetsensatie als Grumpy Cat.

3. Altijd al Chinees of Spaans willen leren? Leer een nieuwe vreemde taal op bijvoorbeeld DuoLingo. Het leuke aan deze gratis website is dat je de online cursus ook op je tablet en smartphone kan volgen.

4. Programmeren is voortaan niet meer weggelegd voor achttienjarige computernerds. Codecademy is een gratis website waarop je in heel kleine stappen en op een speelse manier kennismaakt met de programmataal JavaScript. Zo heb je er ook nog eens een vaardigheid bij geleerd.

5. Je hoeft geen dure zangopleiding te volgen alleen maar omdat je enkele technieken onder de knie wilt krijgen. OnlineZangles.nl is een website waarop je gratis zang- en ademhalingsoefeningen kan bekijken en nadoen.

6. Wil je vrijwilligerswerk doen, wat dacht je dan van de hondenuitlaatservice van de plaatselijke dierenbescherming? Je geeft aan hoeveel avonden in de week je beschikbaar bent en je krijgt een hond aangewezen die in jouw buurt woont. Op die manier heb je niet alleen een oudere of invalide geholpen maar heb je ook een excuus om ‘s avonds een wandeling te maken en je gedachten te verwerken.

Dat is wel even wat anders dan bankhangen, toch?

Lees ook:Leer gratis en online een nieuwe taal
Lees ook:Deze lamp vertelt collega’s waar je bent
Lees ook:Met RePrint verspil je nooit meer papier
Lees ook:Kitestring waarschuwt thuisblijvers bij nood
Lees ook:Je wordt wel gevolgd maar niet meer door een cookie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.