Pas op voor ‘hulp’ bij versleutelde PC

Pixabay/OpenClips

Pixabay/OpenClips

Stel, je kan opeens niet meer bij je computerbestanden komen. Er wordt gevraagd om een wachtwoord. Grote kans dat je computer besmet is met ‘cryptoware’, botnets die je computer versleutelen. Er verschijnt een melding dat je dit kan laten herstellen, maar niet zonder eerst te betalen. De computer is gegijzeld door cybercriminelen en ze vragen om losgeld. Daarom wordt cryptoware ook ransomware genoemd.

Niet betalen, zegt de politie tegen bedrijven en gemeentes. De ‘negotiator’ – in dit geval het High Tech Crime Team van de politie – zegt dat je hiermee cybercriminaliteit in stand houdt en je krijgt je ‘baby’ toch niet terug. Soms lijkt het niet eens op een gijzeling maar laten de criminelen je bijvoorbeeld denken dat je je antivirussoftware moet verlengen. De politie spreekt  voornamelijk het MKB en lagere overheden aan omdat zij een makkelijk doelwit zijn. Nu ik weet dat sommige gemeentes nog met Windows XP werken, vind ik dat niet raar. Volgens McAfee waren er in het laatste kwartaal van 2013 zeker 300.000 incidenten met ransomware gemeld.

Geen losgeld betalen dus. Maar wat moet je dan wél doen om weer toegang te krijgen tot je computer? Als je iemand betaalt, betaal dan de juiste persoon: de IT-specialist. En hoe voorkom je deze ellende? Ten eerste, als je Windows hebt, schakel de computer af en toe volledig uit als je klaar bent met computeren. Je PC kan dan Windows-updates automatisch uitvoeren tot hij vanzelf uitgaat. Als je computer je lief is, bezuinig dan niet op antivirussoftware en verleng dit gewoon ieder jaar. Maak backups op een externe harddrive zodat die backup niet mede aangetast wordt door het virus. Blokkeer pop-ups, want sommige zijn erg slim gemaakt waardoor je er sneller op zou klikken. Open geen spammailtjes en klik al helemaal niet op de koppelingen.

Ook de software in je smartphone en de apps die erop staan, moet je blijven updaten. Al zou je het alleen doen om te voorkomen dat je telefoon crasht door een verouderde versie. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft ook de ’10 vuistregels voor veilig internetten’  opgesteld.

Lees ook:Losgeld voor je iPad en iPhone
Lees ook:Ondersteuning Windows 7 gestopt, maar geen paniek!
Lees ook:iPads verboden voor Chinese ambtenaren
Lees ook:Pas op voor de rtf-hack
Lees ook:Wat te doen als je je iPhone (even) kwijtraakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.