Wat vliegen met je lichaam doet

Foto: Mike Fernwood/Flickr CC

Foto: Mike Fernwood/Flickr CC

Lange vliegreizen kunnen een menselijk lichaam behoorlijk uit balans brengen. Je merkt het aan een droge huid, de slaperigheid en de jet lag. Hou rekening met de volgende feiten wanneer je de volgende keer naar de andere kant van de wereld reist.

Het vliegtuigeten is niet bepaald het hoogtepunt van de vlucht. Ik vind het knap dat iemand moeiteloos alles eet wat er op het dienblad ligt, terwijl ik mezelf moet dwingen een paar hapjes te nemen. Het schijnt niet helemaal aan de catering te liggen dat ik het niet lust. Volgens een onderzoek van Lufthansa uit 2010 worden onze smaakpapillen uitgeschakeld. De lucht droogt al het neusslijm uit en zwelt de neusslijmvliezen op, waardoor je reuk- en smaakzintuigen niet goed werken. Reuk en smaak zijn juist essentieel bij het eten van een maaltijd.

Op 10 kilometer hoogte veroorzaakt de luchtdruk én het feit dat je de hele vlucht moet blijven zitten, een daling van de zuurstof in je bloed. Daardoor word je minder scherp, voel je je licht in je hoofd en word je uiteindelijk slaperig.

Urenlang in een stoel zitten is sowieso vreselijk slecht voor de bloedsomloop. Dit veroorzaakt de zwelling en pijn in je benen. Om het bloed naar het hart te pompen, maak draaibewegingen met je voeten en strek je benen.

De luchtdruk rekt de ingewanden uit en veroorzaakt darmgassen. Daar komt dat opgeblazen gevoel vandaan. Voel je je winderig, pak een deken en laat die winden gaan. Wat kan jou het schelen als iemand zich hardop afvraagt of er een espressoapparaat aan boord is.

Waarschijnlijk heb je gemerkt dat je geen jet lag krijgt als je van het oosten naar het westen vliegt. Wanneer je ‘s ochtends of ‘s middags naar het westen vliegt, voeg je extra daglicht toe. Wanneer je aankomt op je eindbestemming merk je dus dat je nog lang geen slaap hebt. Maar vlieg je weer terug, dan is slapen het eerste wat je wilt doen als je thuis bent. Je hersenen kunnen een langere dag namelijk beter aan dan een kortere dag.

De lucht op deze hoogte droogt je huid behoorlijk uit. De air conditioning maakt alles nog eens erger. Doe geen make-up op en gebruik de warme, natte handdoekjes die het vliegtuigpersoneel uitdeelt, om je gezicht mee te wassen. Neem een klein beetje gezichtslotion mee in je handbagage om je gezicht te hydrateren en blijf water drinken. Drink in ieder geval geen alcohol.

Lees ook:Nachtwerk? Eerst een koffieslaapje
Lees ook:De risico’s van een zittend beroep
Lees ook:Met deze tafel heb je geen airco nodig
Lees ook:Nek- en schouderpijn? Overweeg een ander toetsenbord
Lees ook:Weet wanneer je te veel praat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.