Laat die light-frisdranken voortaan staan

 

Light-frisdranken doen precies het tegenovergestelde van wat ze beloven: ze maken je juist dikker. Vooral rondom je middel. Dat wijst een onderzoek uit, dat gepubliceerd is in de Journal of the American Geriatrics Society, gespecialiseerd in de medische behandeling van bejaarden.

Aan het onderzoek, dat negen jaar duurde, deden 749 mensen van 65 jaar en ouder mee. Zij hielden elke dag bij hoeveel glazen frisdrank ze dronken en hoeveel daarvan de light variant was. Om de paar jaren werd hun BMI gemeten. Zelfs nadat de onderzoekers rekening hadden gehouden met diabetes, roken en gebrek aan lichamelijke beweging, bleek er verband te zijn tussen light-frisdrank en een dikke buik. De light-frisdrankliefhebbers ontwikkelden drie keer zo veel buikvet als de mensen die gewone frisdrank dronken.

En laat de buik nu net de gevaarlijkste plek zijn om vet te hebben. Die muffin top wordt visceraal vet genoemd en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes type 2. Je hoeft daarvoor geen overgewicht te hebben. Zelfs ogenschijnlijk slanke mensen kunnen dat buikje hebben en hetzelfde risico lopen.

De wetenschappers hebben een idee hoe de buik dikker wordt van suikervrije frisdranken. Bij suiker weten de hersenen dat het lichaam calorieën binnenkrijgt en dat ze een signaal moeten afgeven dat je genoeg hebt, waarna je een vol gevoel krijgt. Als je de calorieën daarna niet verbrandt, wordt de energie omgezet in vet.
Kunstmatige zoetstoffen ontregelen de hersenen. Het is geen suiker dus je krijgt geen calorieën binnen. Maar je krijgt dat volle gevoel ook niet en als gevolg daarvan blijf je trek hebben in voedsel waar wel veel calorieën in zitten. Je eet dan meer dan je kunt verbranden en daar word je dikker van.

Sla dus de light-frisdranken maar over en geef de voorkeur aan water, of je nu dik of dun bent.

Foto: Joel Kramer/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Waarom je na de lunch een dip krijgt
Lees ook:Verdeel je tijd beter
Lees ook:Blijf achter het stuur water drinken en voorkom ongelukken
Lees ook:Thee is beter dan water
Lees ook:Houd je hersenen fit met deze oefeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.