Zijn hoge hakken wel of niet schadelijk?

Op hoge hakken lopen doet zeer. Wie dat de hele dag zonder pijn en moeite kan doen, heeft gewoon geen gevoel meer in haar voeten. Dat moet haast wel. Maar is het ook schadelijk? Dat heeft de American Podiatric Medical Association onderzocht.

In 2014 heeft deze podologenvereniging een onderzoek gehouden. Daaruit bleek dat het dragen van hoge hakken de grootste oorzaak was van voetklachten bij vrouwen. De meeste klachten komen doordat het hele lichaamsgewicht rust op het voorste gedeelte van de peesplaat. De overbelasting op deze pees kan chronische pijn en ontsteking veroorzaken.

Andere klachten onder de dragers van hoge en knellende schoenen zijn likdoorns, blaren en ingegroeide teennagels. Voeten in te krappe schoenen raken vervormd en nagels onherstelbaar beschadigd door constante schuring.

Maar de grootste schade ontstaat in de onderbenen. Door jarenlang op hoge hakken te lopen verandert de structuur van de kuitspieren en –pezen. De spiervezels worden korter en de achillespees wordt strakker. Hierdoor verliezen de enkels hun lenigheid en heb je voortdurend kans op een verrekte of verstuikte spier of pees.

Voortdurend op hoge hakken lopen brengt ook schade aan de knieschijven. Dit leidt tot osteo-artrose. Vooral bij zwaardere vrouwen is de kans op osteo-artrose groot.

Soms staan hoge hakken gewoon goed. Dat weet iedere vrouw. De podologenvereniging raadt dan zo min mogelijk op de hakken te lopen. Draag ze pas wanneer het ertoe doet, en neem je comfortabele schoenen altijd mee in je tas. Trek ze uit wanneer het mogelijk is, of probeer zo veel mogelijk te zitten.

Foto: Emilio Labrador/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Wat je moet aantrekken om indruk te maken
Lees ook:Een zittend beroep? Er is nog hoop
Lees ook:Hurken is de groene thee van de lichaamshoudingen
Lees ook:Hoe zit je perfect achter je bureau?
Lees ook:Waarom je collega het altijd koud heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.