Waarom je collega het altijd koud heeft

Foto: Deborah Austin/Flickr CC

Foto: Deborah Austin/Flickr CC

Nu het buiten koud aan het worden is, heb je het volgende vast al een paar keer op de werkvloer horen zeggen. “Ligt het aan mij of is het hier koud?” Misschien ben jij zelf degene die dat zegt. Het is waarschijnlijk ook koud, alleen ben jij er gevoeliger voor dan een ander. Maar waarom heeft de een het koud en de ander niet?

Vrouwen krijgen het sneller koud dan mannen en ze neigen snel ijskoude handen en voeten te hebben, vooral ‘s nachts. Hun mannelijke bedpartners kunnen daarover meepraten.

Zodra de thermoreceptoren in de huid kou voelen, worden de bloedvaten in de spieren direct vernauwd zodat het bloed naar de vitale organen, waaronder het hart en de longen, stroomt. De handen en voeten, de uiteinden van het lichaam, worden daarbij ‘opgeofferd’ en daarom voelen die zo verschrikkelijk koud aan. Op hetzelfde moment proberen de organen ruimte te maken voor deze extra bloedtoevoer door vocht te lozen. Daarom moet je bij kou opeens zo vaak naar de wc. Dit alles is dus een efficiënte manier om het lichaam te beschermen.

Bij sommige vrouwen kan de bloedvatvernauwing al snel ontstaan bij een minimale kwikdaling. Dat komt door het hormoon oestrogeen, dat toevallig de bloedvatvernauwing regelt. Een hoog oestrogeengehalte zorgt dat ze veel gevoeliger voor kou raken.

Behalve extra lagen te dragen en wat meer te bewegen, valt er weinig te doen aan die koude handen en voeten. Maar misschien heb je interesse in deze gadgets, die het leven een stuk aangenamer voor je maken.

Lees ook:Indruk maken met lichaamstaal
Lees ook:Woensdag pas écht rokjesdag
Lees ook:Pakistan zet vrouwenbussen in
Lees ook:De eerste werkdag van het jaar: kussen of wegblijven?
Lees ook:Waarom kantoormensen extra vitamine D nodig hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.