Clear desk tips voor wie een hekel heeft aan clear desk

Foto: R i c h a r d/Flickr CC

Foto: R i c h a r d/Flickr CC

Hoe voldoe je aan de cleardesk-regels als je daar helemaal niet voor geboren bent?

Ben jij ook te lui om aan het einde van de werkdag je bureau leeg te maken? Het liefst begeef je je in de puinhoop die je de vorige dag had achtergelaten. Op die manier weet je tenslotte alles te vinden. Helaas werkt dat niet in het nieuwe werken. Iedereen om je heen heeft schijnbaar ‘goede’ tips voor je, waarvan de bekendste is: gewoon niet printen. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je dan.

Dus, hoe krijg je toch iedere dag een clear desk zonder er veel voor te hoeven doen? Hier zijn een paar tips.

Bewaar geen pennen, post-it memo’s en dergelijke op je eigen bureau maar breng ze aan het einde van de dag terug naar de voorraadkast of zet een speciale bak op je kamer neer waar dit allemaal in kan. Ik noem het de rommelbak. Je merkt dat je al op de helft bent.

Zelfs als je geen tijd of zin hebt om elke dag alles weg te zetten, dan kun je de papieren rommel nog steeds een beetje managen. Dat doe je door mapjes of postbakjes te maken waarmee je je papierwerk categoriseert. Maak een kastplank vrij om die mapjes/postbakjes aan het einde van de dag op te zetten. De meestgebruikte categorieën zijn Urgent en Kan Later.

Veel mensen laten hun papieren liever liggen omdat ze bang zijn dat ze het vergeten als ze het niet meer zien. Leg het werk waar je mee bezig bent, daarom in een opvallend gekleurd mapje/bakje zodat je er de volgende ochtend direct aan kan beginnen.

Je hebt iets uitgeprint en je vindt het zonde om weg te gooien. Daarom bewaar je het maar. Maar als je zeker weet dat je het in de papiercontainer mag gooien, durf het dan weg te gooien. Maak dus ook een bakje getiteld Vernietigen.

Het is aan het begin even wennen, maar je merkt dat je in no time een leeg bureau hebt. Je baas blij, jij blij.

Lees ook:Maak jezelf goud waard
Lees ook:De beste tips om je werkdag goed te beginnen
Lees ook:Verdeel je tijd beter
Lees ook:Hou een successenbord bij en blijf zo gemotiveerd
Lees ook:Remedies tegen computerogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.