Technologie veroorzaakt slecht geheugen

Eigenlijk is het volgende geen nieuws. Het feit dat we zo weinig informatie kunnen onthouden, komt vooral door onze smartphone en computer.

Waarom weten we meer details van persoonlijke gebeurtenissen van vijftien jaar geleden dan uit de afgelopen vijf jaar? Dat kan door de technologie komen. Door het veelvuldig gebruik van smartphones gaan onze hersenen anders met informatie om. Wij moeten daarom leren meer mindful te zijn op momenten die we ons later nog willen herinneren.

Het impact van de telefooncamera
Wanneer we onze smartphone tevoorschijn halen om van een feestje of een avondje uit zo veel mogelijk foto’s te maken, beroven we onszelf van een fijne avond. En als je dit op ieder feestje doet, beginnen alle feesten op elkaar te lijken omdat de details je ontgaan. Je bent immers te veel gefocust op je camera. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de Fairfield University in Connecticut. De onderzoekers constateerden bijvoorbeeld dat museumbezoekers die geen foto’s maakten, veel meer over de schilderijen konden navertellen dan degenen die een camera mochten gebruiken.

Mobiel internet
Dankzij Google, Wiki, IMDb, Shazam, Urban Dictionary etc. hoeven we niets meer te onthouden. En nu we mobiel internet hebben, kunnen we vanuit onze luie stoel onwetend blijven. Wat internet doet met je geheugen is vergelijkbaar met wat de rekenmachine doet voor hoofdrekenen.

Hoe maken we dit weer goed?
Ga tijdens het eten niet appen, gamen of de social media opzoeken. Eet samen met je disgenoten en luister naar wat iemand te zeggen heeft.

Sta je op een feestje of dineer je met vrienden? Laat je telefoon dan in je tas. Kijk om je heen. Voer echte gesprekken met de mensen en dans met ze. Weersta de neiging om naar je tas te grijpen als je iPhone pingt of je Samsung fluit, of alles en iedereen te instagrammen.

Maak geen foto’s en video’s tijdens een concert maar geniet met volle teugen van het optreden.

Hoor je een oud liedje maar kan je niet op de titel of artiest komen? Grijp niet te snel naar je Shazam app maar geef jezelf de kans om diep na te denken.

Hetzelfde geldt voor de IMDb app als je de naam van de acteur op tv niet meer weet. Kraak die hersens eerst.

Bron: Physiological Science
Foto: Michele Ursino/Flickr CC BY-SA 2.0
Gif: Memento © 2001 IFC Films

Lees ook:Bedrijfsuitjes leg je voortaan vast met de camera drone
Lees ook:Druk je dierbaarste foto’s af voor het te laat is
Lees ook:Google koopt geniale vertaalapp
Lees ook:Mobiele apps beter voor je databundel
Lees ook:Straks staat internet altijd aan maar je ziet hem niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.