Waarom trappen wij zo veel in phishing mails?

Foto: Derek Gavey/Flickr CC

Foto: Derek Gavey/Flickr CC

Volgens een onderzoek van McAfee herkennen te veel werknemers phishing mails niet. Door onze naïviteit denken we dat alle spam door de spamfilter wordt tegengehouden. Dus als er eentje van Visa of MasterCard doorheen komt, dan zal het wel echt zijn. We kijken niet goed genoeg naar het e-mailadres van de afzender, naar de inhoud en naar het linkje in het bericht.

McAfee heeft een onderzoeksrapport uitgebracht waaruit naar voren is gekomen dat zeker 83% van de Nederlandse werknemers in phishing e-mails trapt. Via deze medewerkers hebben cybercriminelen toegang tot het netwerk van het bedrijf.

Hackers hoeven alleen maar een ogenschijnlijk professioneel mailtje op te stellen met een link waarop de werknemer moet klikken. Het logo van een vooraanstaand merk wordt daarbij misbruikt. In mijn geval heb ik jaren geleden een mailtje van DHL over een pakket gekregen, tenminste dat dacht ik. Ik moest op een link klikken en er was een pdf-bestand bijgevoegd. Er klopte alleen iets niet aan de e-mail. De tekst was in het Engels en onze bedrijfsnaam stond niet vermeld in het bericht.

We mogen, wat McAfee betreft, best een wat meer wantrouwende houding aannemen wanneer we e-mails ontvangen waarvan het e-mailadres niet normaal lijkt of wanneer er gevraagd wordt om ergens op te klikken. We zijn nog steeds veel te naïef.

Vooral HR-medewerkers bleken slecht te zijn in het herkennen van phishing e-mails. Ingenieurs en IT´ers waren er het meeste in geslaagd. Maar zes procent van de ondervraagden kon alle phishing mails herkennen.

Doe de McAfee phishing quiz (dit is volledig legitiem) om te kijken of jij jezelf tot de zes procent mag rekenen. Ik herkende zelf slechts één bericht niet als een phishing mail, en twee berichten niet als legitiem.

Via DutchCowboys

Lees ook:Hoe trek je aandacht met je e-mail?
Lees ook:GMail maakt ‘unsubscribe’-knop
Lees ook:Apple ontwerpt oplossing tegen spam
Lees ook:Is jouw e-mailadres gestolen?
Lees ook:Nieuwe app maakt anoniem e-mailen mogelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.