Privéchauffeur Uber nu ook in Rotterdam

Pixabay/byrev

Pixabay/byrev

Dikke, glanzende, zwarte auto’s met chauffeur zijn niet meer alleen voor de CEO van jouw bedrijf en andere hoge piefen. Voortaan kan iedereen zich in een luxe auto laten rondrijden zonder enige cash op zak. Zolang je je smartphone maar bij je hebt. Na het succes in Amsterdam is het Amerikaanse bedrijf Uber nu ook werkzaam in Rotterdam, hoewel dat laatste nog een pilot is.

Hoe werkt Uber? Je registreert je eerst via de app met je creditcard of PayPal-account. Je vraagt een rit aan en na instemming met het berekende bedrag komt de dichtstbijzijnde chauffeur je binnen tien minuten ophalen. Door de GPS in je telefoon weet de chauffeur precies waar je bent en weet jij waar hij is. Na afloop wordt het factuurbedrag afgeschreven en kun je je chauffeur een cijfer geven.

In de VS is Uber’en – het werkwoord bestaat al – een nieuwe levensstijl geworden, vooral voor de generatie Y. Mickey Rapkin, redacteur van GQ Magazine en schrijver van het verfilmde boek Pitch Perfect, vertelt in zijn artikel Uber Cab Confessions hoe het was om een week lang chauffeur voor UberX in Los Angeles te zijn. Wat maakt Uber zo populair? Het is snel en sexy, en klanten kunnen zich even een popster wanen. Het past bij deze tijd waarin een smartphone bijna alles mogelijk maakt.

Geen wonder dat de taxibedrijven in Amerika en de rest van de wereld niet blij zijn. Zij zien in Uber een serieuze bedreiging. In Parijs, waar de taxivergunning peperduur is, probeerden de gevestigde taxibedrijven de 15-minutenwachttijd af te dwingen voor Uber en andere Franse chauffeursdiensten. Amsterdamse taxibedrijven hebben nog niets van zich laten horen. Aan Het Parool meldde Uber in de hoofdstad onder de prijs van een gewone taxi te gaan zitten. Dit hoeft geen reden te zijn voor een nieuwe taxioorlog, aangezien er in Nederland veel taxiklanten zijn die geen creditcard of smartphone hebben en liever met contant geld betalen.

Lees ook:Nieuwe Franse wet werkt chauffeur-app tegen
Lees ook:Kostenbeheerder Concur in zee met Airbnb en Uber
Lees ook:Kunnen papieren visitekaartjes nog?
Lees ook:Maak jezelf goud waard
Lees ook:Slack verovert het Amerikaanse kantoorwezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.