Roaming binnen EU kost niet meer extra

OTA Photos/Flickr

OTA Photos/Flickr

De meeste hartaanvallen gebeuren in de maanden augustus en september. Want dan zijn de smartphonebezitters terug van vakantie en zien ze op hun telefoonrekening wat ze hebben verbruikt. Dit is niet waar. Maar je begrijpt vast waar ik naartoe wil. Want het eerste wat je met je smartphone doet als je Nederland verlaat, is dataroaming uitzetten.

Hoge tarieven voor het gebruik van je mobieltje in het buitenland is een doorn in het oog van de Europese Commissie. Aanbieders als KPN, Vodafone en T-Mobile rekenen er te hoge kosten voor, vindt de EC. Uit hun onderzoek bleek dat 94 procent van de Europeanen zich beperkt voelden in het gebruik van hun mobieltje buiten hun thuisland vanwege die hoge roamingkosten. De EC maakt nu een einde aan die extra kosten.

Het was 2006 toen de EC aankondigde iets te willen doen aan de hoge roamingtarieven die mobieletelefonieaanbieders hun klanten oplegden. Maar in 2007 werden die belkosten alleen maar hoger. Zelfs zo hoog dat die in sommige gevallen wel tien keer zo duur waren als bellen binnen de landsgrenzen.

Toen greep de EC in en legde ze een tariefplafond op waar alle Europese aanbieders zich aan moesten houden. Eerst werd dat met bellen en sms’en gedaan, later ook met data. Met de jaren werd dat plafond steeds verder verlaagd. Eind 2015 worden die extra kosten helemaal geschrapt. Vanaf 15 december 2015 kost bellen, gebeld worden, sms’en en internetten op je mobiel in of vanuit een ander EU-land evenveel als thuis. Dat geldt niet als je gaat reizen naar Noorwegen, IJsland, Zwitserland of de Balkanlanden, omdat die landen niet in de EU zitten.

Voor de aanbieders zal dit geen pretje zijn aangezien ze veel verdienen aan roamingkosten. Maar als zij zich niet deze nieuwe regel houden, kunnen ze door de toezichthouder van hun land worden beboet. In Nederland is die toezichthouder de Autoriteit Consument & Markt. Diezelfde toezichthouder ziet er dan op toe dat de aanbieders het standaardabonnement ook niet gewoon even verhogen om die verliezen te compenseren.

Lees ook:Vliegtuigmodus redt je smartphone
Lees ook:Je eigen verdwijntruc op Google
Lees ook:Radiointerview loopt uit op PR-drama
Lees ook:Werkstress grootste oorzaak ziekteverzuim
Lees ook:Hoe Comic Sans werd verbannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.