Vrouwen gelukkiger op het werk tussen andere vrouwen

Foto: reynermedia/Flickr CC

Foto: reynermedia/Flickr CC

Het klinkt misschien wat vreemd maar volgens een Amerikaans onderzoek zijn vrouwen gelukkiger als zij alleen met elkaar samenwerken. En mannen werken ook het liefst met andere mannen. En dát geloof ik weer wel.

Het klinkt mij raar in de oren dat vrouwen graag schijnen samen te werken omdat er in mijn beleving altijd een natuurlijke rivaliteit ontstaat wanneer vrouwen bij elkaar worden gezet. Kijk maar op tv: MTV The Real World, het vrouweneiland in Expeditie Robinson, the Real Housewives of …, Holland’s Next Top Models. Met andere woorden, vrouwen kunnen snel jaloers op elkaar worden. Mannen, daarentegen, zijn meteen beste vrienden zolang er geen vrouw is om voor te strijden…

Volgens het gezamenlijk rapport Diversity, Social Goods Provision and Performance in the Firm van de George Washington University en het MIT in Cambridge, Massachusetts vinden mensen het juist fijn om met mensen van hetzelfde geslacht te werken.

Het onderzoek is tussen 1995 en 2002 uitgevoerd in een bedrijf met het hoofdkantoor in Boston en 60 kleine vestigingen over de hele wereld, waar óf alleen mannen óf alleen vrouwen werken. De onderzoekers hebben daar de werknemers geïnterviewd over samenwerking, vertrouwen en werkplezier, en hebben tegelijkertijd gekeken naar de personeelsdiversiteit en de bedrijfsomzet van iedere vestiging.

Vrouwen bleken het moeilijk te vinden om steeds op de werkvloer te moeten concurreren met mannen. Ze vonden dat ze altijd assertiever moesten worden om hetzelfde te bereiken als hun mannelijke collega, met het risico om door mannen een bitch te worden genoemd. Mannen zeiden het gevoel te hebben dat ze voortdurend voorzichtig met hun woorden moesten zijn als er vrouwen om hen heen waren.

Maar er zit ook een nadeel aan vast voor de werkgever. De productiviteit is lager dan in dit soort kantoren waar de diversiteit groot is. Dat komt doordat diversiteit de werkprestatie bevordert.

Hoewel ik het leuk vind om met vrouwelijke collega’s over vrouwendingen te praten, is het soms ook een verademing als mannen lachen om je schuine mop. Dus als het aan mij ligt heb ik een evenwichtige werkomgeving met mannen én vrouwen om me heen.

Via The Boston Globe

Lees ook:Als vrouwen mannen zouden naroepen
Lees ook:Privacy in openbare toiletten
Lees ook:Een IT-vacaturebank voor thuiswerkende moeders
Lees ook:Hilarische videopersiflage van naroepende mannen
Lees ook:Wat Engelsen eigenlijk met ‘Quite good’ bedoelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.