Fabels over de smartphonebatterij

Intel Free Press/Flickr
Niet alles klopt aan de tips om zuinig om te gaan met je smartphone.

Je kent vast de regeltjes op het gebied van het opladen van je smartphone. Bijvoorbeeld dat je hem pas mag opladen als hij minder dan 20% batterijpercentage aangeeft. Of dat je hem niet mag gebruiken zolang hij aan het opladen is.

Sommige oplaadtips zijn al bijna tien jaar oud. Die zijn niet allemaal meer van toepassing aangezien de telefoonbatterijen van tegenwoordig, vooral die van Samsung en Apple, van verbeterd zijn. Andere regels zijn ontstaan uit angstverhalen over kortsluiting veroorzakende of exploderende telefoons. Welke tips kloppen dan niet?

“Gebruik geen opladers van een ander merk”
Opladers van een ander kwaliteitsmerk, zoals Belkin, hebben geen slechte invloed op de batterij. De oplader van het eigen merk is natuurlijk wel de beste optie, maar als die niet voorhanden is, werken deze ook prima. Zolang je maar geen goedkope nepmerken koopt. Die werken het slechts.

“Niet gebruiken tijdens het opladen”
Deze fabel stamt af van het griezelverhaal over een geelektrocuteerde vrouw die haar iPhone 4 gebruikte tijdens het opladen. Zij had echter geen originele iPhone-oplader gebruikt, maar een goedkoop onbekend merk. Elektrocutie heeft nog nooit plaatsgevonden met een oplader van Apple.

“Uitzetten is niet nodig”
Wil je zo zuinig mogelijk omgaan met de batterij, dan is af en toe volledig uitzetten de beste manier. Volgens experts gaat de batterij twee keer zo lang mee als je de telefoon ten minste eens per week uitzet.

“Wacht met opladen tot hij leeg is”
Integendeel, af en toe een beetje opladen is beter voor de batterij dan in één keer ‘voltanken’. De lithium-ionbatterij van Samsung en Apple kunnen er slecht tegen als je ze tot 0% laat leeglopen.

“Houd de batterij koud”
Bijna waar. De telefoon mag niet te warm worden. Laat het dus niet in de zon liggen. Maar het mag ook niet te koud worden. Voor Apple-producten mag de omgeving niet kouder zijn dan 0 graden Celsius. Volgens Samsung functioneren haar producten het beste tussen -20 en 50 graden Celsius.

Via Mashable

Lees ook:IKEA komt met opladers in meubels
Lees ook:Londen maakt oplaadstations van oude telefooncellen
Lees ook:Vliegtuigmodus redt je smartphone
Lees ook:10 milieuvriendelijke opladers
Lees ook:Waarom je collega het altijd koud heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.