Van Windows 8 naar Windows 10

Foto: Jason Howie/Flickr CC

Foto: Jason Howie/Flickr CC

Microsoft heeft op 30 september in San Francisco de nieuwste Windows-versie aangekondigd. Het heet Windows 10 en het komt eind 2015 uit.

Wat er mis was met Windows 8
Waarom Microsoft het besturingssysteem niet Windows 9 heeft genoemd, is niet uitgelegd. Misschien omdat het cijfer 9 niet overtuigend genoeg zou zijn om aan te geven dat deze versie sterk verschilt van Windows 8. De laatste, die meer gericht was op mobiel gebruik, werd vooral door zakelijke klanten met een gewone pc uiterst gebruiksonvriendelijk bevonden of zelfs helemaal niet gekocht.

De grootste klacht was dat de vertrouwde startknop was verdwenen. Verder was de lijstweergave van het startmenu vervangen door een gekleurd tegeltjesmenu en het bureaublad naar de achtergrond gedreven. En om de computer af te sluiten moest je vaker klikken. Met Apple en Google als grootste concurrenten kon Microsoft de klachten van zijn zakelijke klanten niet langer negeren.

Wat Windows 10 biedt
De gekleurde tegeltjes blijven bestaan, maar deze keer kan de gebruiker ze zelf indelen. Ook kan de klant nu schakelen tussen de pc- en touchscreenmodus. Wat het startmenu betreft lijkt Windows 10 op Windows 7. Momenteel laat Microsoft de versie door een selecte groep klanten testen.

 

Lees ook:Oudere versies van Internet Explorer niet langer ondersteund
Lees ook:Windows 10 wordt gratis voor gebruikers van 7 en 8.1
Lees ook:Gebruik geen Windows XP meer
Lees ook:2,5 miljoen voor jaar extra Windows XP
Lees ook:Microsoft Office for iPad komt eraan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.