Je nieuwe wachtwoord is niet sterk

Foto: Alessandro Valli/Flickr CC BY 2.0

Foto: Alessandro Valli/Flickr CC BY 2.0

Bij het aanmaken van een wachtwoord krijg je vaak meteen te zien of dit sterk of zwak is. Dat is schijn, zegt Computerworld. Je zogenaamd sterke wachtwoord is makkelijk te kraken.

Beveiliging per wachtwoord is eigenlijk passé maar we zitten er voorlopig nog aan vast. Wanneer je ergens een nieuw online account aanmaakt, wordt er van je gevraagd om een sterk wachtwoord te verzinnen. Daarna krijg je een groen vinkje te zien als het goedgekeurd is of een rood kruisje als het te zwak is.

Toch krijg je ook een groen vinkje als je wachtwoord helemaal niet zo sterk is. Deze wachtwoordtesters zijn makkelijk te kraken. Hackers hebben daarvoor alleen maar een krachtig wachtwoordkraakprogramma nodig, zoals John the Ripper, om alsnog je account binnen te dringen. Met andere woorden, de wachtwoordtesters zijn primitief, de wachtwoordkrakers zijn supergeavanceerd.

Wat helpt dan wel?
Zolang we nog steeds met wachtwoorden moeten beveiligen, kunnen we maar beter leren hoe we het hackers moeilijk moeten maken. Wat erin moeten voorkomen zijn een hoofdletter, een kleine letter, een leesteken, een cijfer en het moet minstens acht karakters lang zijn. Een voorbeeld is 3Rc3f%nULb$BNtFCf$r2. Of – en dit ga je niet leuk vinden – leer het door de website gegenereerde wachtwoord uit je hoofd en blijf hem gebruiken, ook al krijg je de mogelijkheid om hem te veranderen.

Lees ook:Wachtwoorden zijn zó niet van deze tijd
Lees ook:Lifesavers voor kleding
Lees ook:Is jouw e-mailadres gestolen?
Lees ook:Wat te doen als je je iPhone (even) kwijtraakt
Lees ook:GMail maakt ‘unsubscribe’-knop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.