Pakistan zet vrouwenbussen in

Foto: news.kuwaittimes.net

Foto: news.kuwaittimes.net

Om naar hun werk te kunnen komen moeten vrouwen in Pakistan met veel tegenzin het openbaar vervoer nemen. Het is voor hen bepaald geen pretje. Mannen dringen zich op en betasten is zelfs aan de orde van de dag. Er is nu een roze bus, uitsluitend voor vrouwen. Verhelpt Pakistan hiermee dan ook het fundamentele probleem? Wat als het geld op is?

Het begint al bij de bushalte. Vooral tijdens de spits staan er rijen forensen te wachten. Als de bus arriveert moeten de vrouwen bij het instappen de mannen voor laten gaan. Eenmaal in de bus zijn alle zitplaatsen vergeven. Vaak nemen mannen de stoelen in de dameszone in beslag. Onderweg worden de vrouwen aangesproken en zelfs in de billen geknepen. Zo’n rit kan een uur duren. En van de controleur en de buschauffeur hoeven ze geen bescherming te verwachten. Duizenden werkende vrouwen maken dit iedere dag mee. En daarom geven velen van hen hierom hun baan op, wat funest is voor de economie.

Pakistan is begonnen met het invoeren van roze bussen die uitsluitend voor vrouwen en meisjes zijn. In 2012 was dit in andere steden ook geïntroduceerd maar moest de dienst door een financieringstekort opgeheven worden. Deze pink buses zijn gesponsord en bestaan uit grote bussen en taxibusjes, en rijden tussen de grote steden Rawalpindi en Islamabad. De reizigers voelen zich veilig, ze hebben voldoende zitplaatsen en de controleur is ook een vrouw.

Vrouwendiscriminatie en geweld tegen vrouwen zijn anno 2014 een wereldwijd probleem. Openbaar vervoer hoort voor alle burgers veilig te zijn. Dus het fundamentele probleem los je met een extra busdienst niet op. Wanneer begint de Pakistaanse overheid de vrouwen écht te beschermen? Zie hieronder een reportage over een andere roze bus die in Lahore inmiddels door geldtekort moest worden opgeheven.

Video: Asia Calling

Lees ook:Als vrouwen mannen zouden naroepen
Lees ook:Hilarische videopersiflage van naroepende mannen
Lees ook:Vrouwen gelukkiger op het werk tussen andere vrouwen
Lees ook:Privacy in openbare toiletten
Lees ook:Mad Men’s Joan in komische video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.