Verband tussen kantoortuinen en hoog ziekteverzuim

Stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Februari was een maand vol ziekmeldingen. We vielen achter elkaar neer, getergd door pijn en zwakte en, in mijn geval, veel zelfmedelijden. We hebben elkaar aangestoken, dat lijdt geen twijfel. Zelf neem ik het de ouders van jonge kinderen kwalijk. Die kleintjes hoesten en niezen zonder enige waarschuwing recht in je gezicht. Daarna steken de ouders hun collega’s aan door niet thuis te blijven. We zullen nooit weten bij wie het allemaal begon. Misschien is dat verstandig want we willen wel vrienden blijven.

Het zijn juist die vriendelijke collega’s die voor meer ziekmeldingen zorgen. Er blijkt namelijk een verband te zijn tussen een hoog ziekteverzuim en het werken in een kantoortuin. NRC.nl meldt dat naar aanleiding van een ergonomisch onderzoeksrapport van het bureau Taylor & Francis. Twee jaar lang werd het ziekteverzuim onder 1852 Zweedse werknemers gevolgd. Daaruit bleek dat de werknemers die in een zaal of grote kamer werkten, zich vaker ziek meldden en langer ziek bleven dan de collega’s die een eigen kamer of slechts één kamergenoot hadden.

Werken in een kantoortuin is praktisch en erg gezellig. Een griepvirus gaat in een maand als februari dan snel rond in zo’n gezellige groep. Maar het heeft ook een keerzijde, want als bij dezelfde groep het ziekteverzuim het hele jaar hoog blijft dan moeten er ook andere verklaringen zijn. Geluidsoverlast en de machteloosheid die daaruit voortvloeit, zijn de meest gehoorde klachten van mensen die in een zaal werken. Een onderzoeksperiode van twee jaar is echter te kort om de schuld bij kantoortuinen te leggen. In het rapport wordt werkgevers aangeraden om op een langere termijn dan twee jaar op het ziekteverzuim en de werkomstandigheden te letten. Zijn de conclusies hetzelfde, dan moeten ze echt kritisch naar de inrichting van hun kantoortuinen kijken.

Lees ook:De valkuil van een kantoortuin
Lees ook:Is de griepprik van de baas zinvol?
Lees ook:Wat zijn de nadelen van een kantoortuin?
Lees ook:Werkstress grootste oorzaak ziekteverzuim
Lees ook:Toiletbezoek monitoren slaat door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.