Is de griepprik van de baas zinvol?

Foto: USACE/Flickr CC

Foto: USACE/Flickr CC

Kan de gratis griepprik voor werknemers veel uitmaken of niet?

Hoewel de zon zich af en toe laat zien, is de herfst weer aangetreden en moeten we de sjaal weer uit de kast trekken. En als de r in de maand is, beginnen werkgevers gratis griepprikken  uit te delen. Maar is die griepprik wel zinvol?
Voor werknemers die in de zorgsector werken, is de griepprik wel degelijk zinvol. Zo besmet het personeel geen kwetsbare patiënten en ouderen, voor wie de griep fataal kan zijn. Dan is de griepprik uitdelen in het belang van de gemeenschap. Maar er zijn ook andere bedrijven die hun werknemers laten vaccineren.

De afweging voor die bedrijven ligt dan bij het terugdringen van het ziekteverzuim. Werknemers die kleine kinderen hebben en werknemers die veel klanten ontmoeten, zoals accountmanagers, hebben de grootste kans om besmet te worden en op hun beurt hun collega’s te besmetten. In zo’n organisatie is een gratis griepprik zinvol.

Een vaccinatie is echter niet verplicht. Als een verpleegkundige weigert een griepprik te nemen en alsnog ziek wordt, dan brengt deze persoon veel patiënten in gevaar. Dat geldt ook voor mensen die in de kinderopvang werken die zich niet tegen de kinkhoest laten vaccineren en daardoor de jongste kinderen kunnen besmetten. De werkgever is dan genoodzaakt hem of haar naar huis sturen.

Maar hoe meet je het effect van een griepprik? Je zult eerst zo veel mogelijk werknemers een prik moeten geven om te zien of het gewerkt heeft. Je kan er weinig mee als het bedrijf uit 60 mensen bestaat en slechts 10 van hen zich laten vaccineren. Daarnaast moet in de ziektverzuimresultaten van de komende periode de griep onderscheiden worden van de andere oorzaken, zoals ongevallen en psychische klachten.

De werkgever kan ook meer hygienemaatregelen treffen door zijn werknemers aan te sporen zo vaak mogelijk hun hand te wassen en door overal desinfecterende doekjes neer te zetten. De verspreiding van het griepvirus gebeurt namelijk via de handen.

Luister terug naar het BNR Nieuwsradioprogramma Gezond met Harmke Pijpers.

Lees ook:Therapie met de vingers
Lees ook:Te ziek voor werk, niet voor Facebook
Lees ook:Hoe snel een virus zich op kantoor verspreidt
Lees ook:Werknemer betaalt mee aan kwaliteitskoffie
Lees ook:Je eicellen laten invriezen en de baas betaalt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.