Hoe snel een virus zich op kantoor verspreidt

Foto: mcfarlandmo/Flickr CC

Foto: mcfarlandmo/Flickr CC

Raad eens hoe lang het duurt voordat een kantoor besmet raakt met een griepvirus.

Het is buiten prachtig weer dus we hoeven er nog niet aan te denken tot het griepseizoen in februari begint. Maar als je voor die tijd toch ziek wordt, dan zou je eigenlijk thuis moeten blijven opdat je niet de rest van het kantoor en de mensen in de trein aansteekt. Maar de meesten van ons gaan toch naar kantoor omdat ze zich bezwaard voelen. Misschien helpt het als je weet wat er gebeurt als je toch ziek op het werk verschijnt.

Het begint met een pijnlijke keel, gevolgd door een zere neusholte, loopneus en slijmhoest. En het wordt aangevuld met koorts, slapheid en stijve spieren. Je hebt griep. Toch ga je naar je werk.

Maar nadat je in je vuist hoest, raak je dezelfde dingen aan als de mensen om je heen. De reling in de bus, de liftknoppen, het touchscherm van de koffieautomaat, de pinautomaat en bijna alle deurkrukken. Hoe snel verspreidt het virus  op je hand zich?

Onderzoekers aan de universiteit van Arizona hebben ontdekt dat het vier uren duurt voordat bacteriën zich over een heel kantoor hebben verspreid. Ze plaatsten het MS-2 virus op een deurhendel van een kantoor waar 80 mensen werkten. Binnen vier uren was MS-2 te vinden op de handen van de helft van de mensen en op het merendeel van de plekken die mensen met hun handen aanraken, zoals schakelaars en knoppen. De verspreiding gebeurt dus via de handen en niet, zoals iedereen denkt, via de lucht.

Het kan dus geen kwaad om tijdens het griepseizoen regelmatig je smartphone, het toetsenbord, het vaste toestel, de deurknoppen en de koffieautomaatschermpjes schoon te maken.

En denk niet dat die handgels tegen virussen werken. Tijdens de Mexicaanse griep was dit al gebleken. Doeltreffender is om je handen met normale zeep te wassen en ze te drogen met papieren handdoeken.

Lees ook:Is de griepprik van de baas zinvol?
Lees ook:De eerste werkdag van het jaar: kussen of wegblijven?
Lees ook:Kantoorpolitiek vind je overal
Lees ook:Bedrijven moedigen middagdutjes aan
Lees ook:Cadeautip: het Monde Riant memoblok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.