Park en bos verminderen stress

Lea Latumahina/Flickr

Lea Latumahina/Flickr

Als je ervaart dat je blijer wordt van een wandeling in een bos of park, dan heb je gewoon weer eens helemaal gelijk. Genieten van het groen om je heen vermindert de stress. Dat blijkt uit een universiteitsonderzoek.

Vooral nu de lenteperiode is begonnen en het zonnetje schijnt, wat is er fijner dan een heerlijke wandeling tussen de middag? En het liefst door een bos of een mooi aangelegd park in de buurt. Mensen worden blijer als ze omgeven worden door het groen om hen heen. Dat geldt ook als ze een huis hebben dat omgeven wordt door veel bomen en planten. Dat blijkt uit een onderzoek van de School of Medicine and Public Health, University of Wiconsin-Madison onder inwoners van Wisconsin.

Inwoners die meededen aan het onderzoek, moesten aangeven in welke mate zij gelukkig waren en wat hun financiele situatie was. Daarna werd hun woonadres met satellietkaarten gecontroleerd op groenvoorzieningen.

Het maakte niet uit of de deelnemers een hoger inkomen hadden of in een betere buurt woonden. Mensen die weinig verdienden maar in een wijk woonden met veel bomen of in de buurt van een bos of park, bleken aanzienlijk minder stress te vertonen dan rijkere mensen in een appartementenwijk zonder tuinen en bomen. Dus hoe meer tijd zij besteden in parken en bossen hoe beter hun mentale gezondheid blijkt te zijn. Kinderen die in een tuin of park spelen, blijken ook minder stress te hebben dan hun leeftijdgenoten die geen park of speeltuin in de buurt hebben en omgeven worden door gebouwen. Zeg nu zelf, een blok met alleen gebouwen, dat straalt toch ook een en al depressiviteit uit?

Dus als het zonnetje zich laat zien, geniet dan van je lunchwandeling of ga op een bankje in het park zitten. Je knapt er echt van op.

De cijfers over jouw gemeente vind je overigens op de website van het Compendium voor de Leefomgeving.

Lees ook:Waarom sporten helpt bij balans werk en privé
Lees ook:Piekeraars hebben hoge intelligentie en grotere overlevingskans
Lees ook:Ambtenaren krijgen training werken in een skyscraper
Lees ook:De ideale kantoorruimte
Lees ook:Deze boomhut is een huurbare kantoorruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.