Kun je ontslagen worden vanwege je tattoo?

Foto: Maegan Tintari/Flickr CC

Foto: Maegan Tintari/Flickr CC

Ik heb zelf geen tatoeage maar een op de vier Nederlanders heeft er wel een. Kun je ontslagen worden omdat je een tattoo hebt? Het is immers al een aantal keren gebeurd. Toch is slechts in één bekend geval het ontslag gegrond verklaard.

Je arbeidscontract kan niet zomaar beëindigd worden door een tattoo of piercing. Een neus-of oorpiercing of een tattoo op handen, hals, nek en gezicht is misschien moeilijk te verbergen maar de (potentiële) werknemer is niet verplicht te vertellen of hij/zij een of meer tatoeages heeft wanneer de werkgever ernaar vraagt. Een werkgever moet daarom vooraf duidelijke richtlijnen opstellen met betrekking tot tatoeages en piercings, maar ook alleen als het relevant is voor de functie. Die richtlijnen moeten aan jou bekend zijn gemaakt wanneer je de functie aanneemt.

Een werkgever die een magazijnmedewerker ontslaat omdat hij of zij gedeeltelijk of bijna volledig getatoeëerd is, heeft nog wel uit te leggen waarom dit bezwaarlijk is aangezien deze medewerker geen contact heeft met klanten. Dat het bedrijf tattoos verafschuwt, is geen reden voor ontslag. Een tattoo om cultuur- of religieredenen is evenmin reden voor ontslag. Alleen heb je hier weinig kans tenzij je kunt aantonen dat je Maori of Hawaiaans bent, waarbij een tattoo bij de Polynesische cultuur hoort.

In het geval van de KLM-stewardess, die haar werkgever door middel van haar uniform vertegenwoordigt, heeft zij vooraf duidelijke afspraken met haar werkgever gemaakt over haar uiterlijk. Zij heeft die afspraken niet nageleefd, ondanks dat ze herhaaldelijk herinnerd werd aan die afspraken. De rechter verklaarde haar ontslag daarom gegrond en dat van de magazijnmedewerker ongegrond.

Luister naar het interview van BNR Nieuwsradio met Jaap van Slooten, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees ook:Te ziek voor werk, niet voor Facebook
Lees ook:Ontslagen worden voor het uitzetten van gps-app
Lees ook:Secretaresse Zwitsers parlement plaatst naaktselfies
Lees ook:Wat je in Japan niet moet doen
Lees ook:Weet wanneer je te veel praat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.