Recht op flexwerken waarschijnlijk een feit

Foto: Kelly Sikkema/Flickr CC

Foto: Kelly Sikkema/Flickr CC

Je mag wat later op het werk verschijnen om voor je zieke ouder te zorgen, of je mag thuiswerken om bij je zieke kind te blijven. Als dit voor jou vanzelfsprekend is, mag je jezelf gelukkig prijzen. Niet iedereen kan dit met zijn of haar werknemer bespreken omdat flexibel werken niet in het cao van hun bedrijf is opgenomen.

Donderdag gaat de Tweede Kamer stemmen over een initiatiefwet, die het voor werknemers mogelijk maakt om flexibel te werken. Kamerlid Linda Voortman voor GroenLinks en Kamerlid Eddy van Hijum voor CDA dienden vorig jaar dit voorstel tot ‘wijziging van de Wet aanpassing arbeidsduur teneinde flexibel werken te bevorderen’ in, en naar alle waarschijnlijkheid stemt de meerderheid van de Tweede Kamer deze week voor.

De initiatiefwet is gericht op werknemers die kleine kinderen opvoeden of voor zieken of ouderen zorgen. Zij krijgen hierdoor het recht om flexibele werktijden en thuiswerken bespreekbaar te maken. In te veel bedrijven is dit nu nog niet het geval. GroenLinks en CDA willen met het wetsvoorstel stimuleren dat er in meer cao’s afspraken worden gemaakt over flexibel werken.

Naar verwachting zullen PvdA en SP de wet donderdag steunen. Als D66 ook voorstemt, is er een ruime Kamermeerderheid.

Lees ook:De valkuil van een kantoortuin
Lees ook:Vaders meer verlof, mantelzorg uitgebreid
Lees ook:Verband tussen kantoortuinen en hoog ziekteverzuim
Lees ook:Wetenschappers: sommigen beginnen hun werkdag te vroeg
Lees ook:Thuiswerkers krijgen internetkosten vergoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.