Durf vaker nee te zeggen

Foto: David Castillo/freedigitalphotos.net

Foto: David Castillo/freedigitalphotos.net

Veel mensen kunnen geen nee tegen een ander zeggen, op het werk of in het privéleven. Iedereen wil wat van je en iedereen heeft je nodig. Maar móet je dan ook echt overal ja op zeggen?

Kristin Muhlner is de CEO van NewBrand Analytics, een bedrijf dat gespecialiseerd is in social media monitoring. Volgens haar is nee zeggen tegen bepaalde soorten verzoeken de enige manier om een burnout te voorkomen. Of je nu manager bent of ondersteuner.

De vrijwilliger
Veel werkende moeders helpen ook uit op school of bij de sportvereniging van hun kinderen. Ze zetten andermans behoeften altijd voorop en houden daardoor weinig tijd over voor zichzelf. Voor hen is het heel moeilijk om nee te zeggen. Maar het moet ook leuk blijven. Muhler daagt hen uit veel selectiever te worden en alleen ja te zeggen op projecten waar ze echt helemaal voor willen en kunnen gaan. De ouders die dat al doen, trekken zich terecht niets aan van eventuele kritiek.

De bemoeial
Muhlner ziet veel collega’s aan micromanagement doen. Alsof ze hun medewerkers niet vertrouwen. Of alsof ze denken dat dit bij hun werk hoort. Is het efficiënt om betrokken te willen zijn bij iedere beslissing?

De netwerker
Muhlner hoeft niet zo nodig te netwerken. Ze laat de congressen en diners aan haar voorbij gaan omdat die veel van haar tijd in beslag nemen. Wanneer je een uitnodiging krijgt, vraag jezelf dan af wat je ervoor terugkrijgt. Verder: wat staat er op het programma en wie komen er nog meer?

De weldoener
De CEO krijgt ook veel verzoeken om aanwezig te zijn bij events voor het goede doel. Maar Muhlner bepaalt liever zelf waar zij zich voor inzet, en komt alleen als ze weet wat dat goede doel precies doet.

De doodwerker
Zeg nee tegen hard werken. Plan dus tijdig je vakantie in (dat doet namelijk niemand anders voor je), ga op tijd naar bed en werk jezelf vooral niet te pletter. Als je iemand bent die blijft doorwerken, omdat “het werk nog steeds niet af is”, dan zul je nee moeten leren zeggen tegen… jezelf.

 

Via FastCompany

Lees ook:Verdeel je tijd beter
Lees ook:Terug naar 30-urige werkweek
Lees ook:Een workaholic zijn is niet iets om over op te scheppen
Lees ook:Wat beter werkt dan brainstormen
Lees ook:Onmisbare carrièretips van Girlboss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.