Engels vs. Engels

 

Pixabay/LoggaWiggler

Pixabay/LoggaWiggler

Nederlandse kinderen leren op school Brits Engels, inclusief Britse uitspraak. Maar op internet overheerst de Amerikaanse spelling en op televisie de Amerikaanse uitspraak. Nederlanders spreken en schrijven daarom bij voorkeur in het Amerikaans Engels. In het Nederlandse bedrijfsleven wordt nu ook steeds meer de Amerikaanse spelling gehanteerd, tenzij het moederbedrijf Brits is. Maar bepaalde Amerikaanse termen worden in Groot-Brittanniƫ niet eens gebruikt. Dat is niet alleen voor ons verwarrend. Wat dacht je van de twee landen?

Hoewel de Amerikanen en Britten elkaar redelijk goed kunnen verstaan, spreken zij twee verschillende talen. Een Amerikaan die in een Brits restaurant de ‘restrooms’ zoekt, had ze eerder kunnen vinden als hij gevraagd had naar de ‘toilets’. Doet een Brit het omgekeerde in Amerika, dan komt hij daar onbeschaamd over. Maar ook tussen de Amerikaanse staten bestaan taalverschillen, bijvoorbeeld over frisdrank. In de ene regio bestel je ‘pop’, in de andere is het ‘soda’. De Britten raken daar weer van in de war. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken.

Die talloze voorbeelden heeft The Guardian op een Tumblr-blog verzameld, genaamd English to English. Daarop kunnen Amerikaanse en Britse lezers woorden en uitdrukkingen met elkaar bespreken en door elkaar laten vertalen. De inzendingen zijn heel leerzaam, vooral als je op je werk veel moet werken met de Engelse taal. En kom je op het web Engelse slang en internettaal tegen, dan kun je de betekenis in de Urban Dictionary opzoeken. Ik ben nog wel even zoet met English to English.

Lees ook:Radiointerview loopt uit op PR-drama
Lees ook:Wat Engelsen eigenlijk met ‘Quite good’ bedoelen
Lees ook:Stuur een geur op met de geurtelefoon
Lees ook:Nooit meer een naam verkeerd uitspreken
Lees ook:Apple komt met eigen app voor klantenpasjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.