Minister wil dat ambtenaren heldere taal schrijven

Jeffrey James Pacres/Flickr

Ambtenaren schrijven moeilijke teksten, vindt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Gemeenteraadsstukken moeten helder en begrijpelijk zijn. Die uitspraak schoot bij ambtenaren in het verkeerde keelgat.

Vroeger kreeg je als burger een brief van de gemeente waar je geen barst van snapte. Soms moest je een zin twee keer lezen om het te begrijpen. ‘Waar gaat de brief nou precies over?’, dat vroeg je jezelf af terwijl je je door de vage tekst worstelde. De gemeente vergat wie haar doelgroep was. Geen wonder dat veel burgers na het lezen van de eerste zin zo’n brief direct in de prullenbak gooiden en vervolgens beweerden dat ze nooit door de gemeente werden ingelicht. Nu zijn die brieven veel begrijpelijker geschreven en bereikt de gemeente haar inwoners daarmee veel beter. Die slag is dus gemaakt.

Maar nu blijkt dat zelfs gemeenteraadsleden de grootste moeite hebben om raadsvoorstellen te begrijpen. Die stukken zitten vol met ingewikkelde zinnen en moeilijke woorden. “Het moet geen zoekplaatje worden”, zegt minister Plasterk tegen het blad Binnenlands Bestuur. “Het moet meteen helder zijn wat er moet worden besloten.”

Ambtenaren schoten direct in de verdediging. Zij vinden dat zij wel degelijk duidelijke taal schrijven. Hun stukken worden alleen door zo veel collega’s, managers en juristen gelezen en herschreven dat die steeds ingewikkelder worden voordat ze bij de gemeenteraadsleden belanden.

Ook begrijpen de ambtenaren niet waar deze opmerking vandaan komt. De minister zet zijn handtekening onder onbegrijpelijke wetsteksten. Hij moet de hand in eigen boezem steken, vinden zij.

Toch heeft Plasterk gelijk, zeggen adviseurs. Iedereen moet elkaar aanspreken op onduidelijke taal. Moeilijke woorden gebruiken om indruk te maken is niet meer van deze tijd. Door de uitspraak van Plasterk wordt duidelijke taal voor en door iedereen eindelijk ter sprake gebracht.

 

Lees ook:Parlement vraagt hulp van auteur van Schrijfwijzer
Lees ook:Ambtenaren krijgen training werken in een skyscraper
Lees ook:Hoe bereid je je voor op het Groot Dictee der Nederlandse Taal?
Lees ook:Schrijf een handboek dat iedereen wil lezen
Lees ook:Hoe schrijf je doelgericht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.