Beveiligd e-mailen in gevaar door Amerikaanse rechtspraak

Noomhh/Freedigitalphotos.net

Noomhh/Freedigitalphotos.net

Door niet mee te werken aan het onderzoek van de Amerikaanse overheid naar NSA-klokkenluider Edward Snowden is de e-maildienst Lavabit schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank en krijgt het bedrijf een boete. Dat heeft een federale rechter bepaald.

Lavabit is een e-mail hosting service die door middel van encryptiesleutels e-mails versleutelt. Edward Snowden zou van deze dienst gebruik hebben gemaakt om geheimen van de NSA naar buiten te lekken. Ladar Levison, de oprichter van Lavabit, weigerde die encryptiesleutels aan de overheid te overhandigen omdat hij hiermee de privacy van al zijn klanten in gevaar zou brengen. Dus werd hij voor de rechter gesleept. Ondertussen besloot hij zijn hosting service stil te zetten. Via een rechterlijk bevel gaf hij de encryptiesleutels vrij, maar in onbruikbare vorm.

De zaak ging vervolgens naar de federale rechter. Levison beargumenteerde nu dat de overheid te ver is gegaan in het verkrijgen van gegevens uit elektronische communicatiediensten. De overheid zei in haar verdediging dat Levison de rechtsgang verhinderde en niets anders dan dat.

De federale rechter heeft geluisterd naar dat laatste. Levison werd dus beboet voor het verhinderen van de rechtsgang. Hoewel het niet onmogelijk is om de overheid aan te klagenĀ  voor misbruik van haar bevoegdheden, had Levison zijn sterke argumenten al in de eerste fase naar voren moeten brengen. Die argumenten houden nu geen stand, zegt de rechter. Een procedurele fout dus en een gemiste kans in de bescherming van privacy van alle burgers.

 

Lees ook:Nieuwe adviseur helpt Witte Huis naar het Google-tijdperk
Lees ook:Madoff’s secretaresse krijgt 6 jaar gevangenisstraf
Lees ook:Amerikaanse secretaresse jarenlang omgekocht door DEA
Lees ook:Microsoft kijkt in je mailbox
Lees ook:Ontslagen worden voor het uitzetten van gps-app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.