Luchthavenbeveiliger: we zien je wél naakt

Ben Popken/Flickr

Ben Popken/Flickr

 

Wat we jaren geleden al vreesden, blijkt waar te zijn. De TSA full-bodyscanner op Amerikaanse luchthavens werken inderdaad voor geen meter. En je naakte lichaam wordt inderdaad bekeken door een groepje beveiligers. Dat heeft een ex-medewerker van de Transportation Security Administration op zijn blog onthuld.

Op New York JFK Airport maakte ik enkele jaren geleden kennis met de TSA bodyscanner. En vorig jaar opnieuw op Seattle-Tacoma Airport. Het proces was mij inmiddels bekend. Je dure waterfles gauw leegdrinken en in een speciale container weggooien terwijl je aansluit in de lange rij. Vervolgens in de body scanner stappen en wijdbeens op de stippen staan met de handen omhoog en een paar seconden roerloos blijven staan. Ik dacht dat hij vanzelf alarm sloeg als ik inderdaad een wapen zou dragen. Nooit stond ik erbij stil dat ik eigenlijk bekeken werd door iemand in een kamertje ergens anders op het vliegveld.

Deze medewerkers hebben geen idee waar ze naar moeten kijken behalve naar je lichaam, zegt ex-medewerker Jason Edward Harrington. En die body scans laten niets aan de verbeelding over, zo is te zien op zijn toen nog anonieme blog. Het personeel kijkt naar je figuur, je type ondergoed, en eventuele piercings en protheses. “Elke vetrol was zichtbaar”. Ze kunnen zelfs bij vrouwen aan de donkere holte in hun borstkas zien dat zij een borstamputatie hebben ondergaan.

Een wapen kunnen zij echter niet zien als je die langs je zij of langs je benen bewaart. Dat komt omdat de full-bodyscanner je alleen van voren en achteren scant, niet van opzij. Je lichaam wordt in het wit vertoond, de achtergrond is zwart. Metalen voorwerpen worden ook zwart aangeduid en worden daardoor onzichtbaar. Deze peperdure apparaten zijn dus een lachertje en voegen niets toe aan de nationale veiligheid.

De ex-medewerker werkte nog bij de TSA toen hij met zijn blog begon. Eigenlijk zei iedereen daar hetzelfde: iemand móet hier een boekje over open doen. Maar hij werd nooit gepakt,ook al blogde hij op een gegeven moment vanuit huis. Het leek wel of iemand bovenin de hiërarchie besloot dat het niet erg was. Want toen Harrington, gekweld door zijn paranoia, ontslag nam werd hij nog steeds niet ondervraagd en wenste de HR-medewerker hem zelfs veel succes met zijn schrijfcarrière.

Lees zijn niets verhullende verhaal op NRC.nl.

 

Lees ook:Berlusconi’s ex-secretaresse opgepakt voor drugssmokkel
Lees ook:Maak kennis met de nieuwe blogger van secretaresse.blog.nl
Lees ook:Medewerker ontslagen na 25 jaar afwezigheid
Lees ook:Secretaresse.blog zoekt nieuwe blogger
Lees ook:500 dagen stiekem op kantoor wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.