Zit je wel verantwoord achter een laptop?

Michael Coghlan BY-SA 2.0

Werk je veel op een laptop? Dan moet je meer pauzes nemen om je benen te strekken. De laptop is namelijk niet ergonomisch verantwoord. Tijdens kantooruren moet de werkgever daar alert op zijn.

Op veel kantoren zie je steeds meer mensen op een laptop werken. Ze zitten dan aan een gewone tafel en op een gewone stoel of bank die niet aansluiten op hun lichaam. Bovendien is het beeldscherm van de laptop te klein en te laag en het toetsenbord te smal. Als gevolg van dit alles krijgen deze mensen allerlei lichamelijke klachten. En daar wordt de werkgever op aangesproken.

Het bedrijf moet er dus voor zorgen dat hun werknemers goed zitten. Daar is de Multidisciplinaire Richtlijn Computerwerk voor. Hierin staat onder andere hoe groot de afstand tussen de ogen en het beeldscherm moet zijn, hoe hoog het beeldscherm, en hoe lang iemand zittend werk moet doen.

Wie op een laptop werkt, moet dus hulpmiddelen krijgen om aan de richtlijn te voldoen. Zoals een laptopstandaard en een apart toetsenbord met muis. Is een laptopstandaard niet handig omdat de werknemer bijvoorbeeld veel onderweg is, dan moet hij weten hoeveel pauzes hij moet nemen en dat hij voldoende moet bewegen.

Bron: nvab-online.nl
Via rendement.nl
Foto: Michael Coghlan/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Bescherm die mooie ogen!
Lees ook:Thuiswerken in de zon? Hier is zonwering voor je laptop
Lees ook:Agendeer meer pauzes per dag
Lees ook:Hoe zit je perfect achter je bureau?
Lees ook:Nek- en schouderpijn? Overweeg een ander toetsenbord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.