Wen eerder aan de zomertijd

Foto: Lea Latumahina

Heb je een conference call gepland met iemand in de VS of Canada? Houd er dan rekening mee dat daar afgelopen zaterdag de zomertijd is ingegaan. De Noord-Amerikanen staan dus een uur dichter bij ons. De EU-landen draaien de klok pas in de nacht van 29 op 30 maart een uur vooruit. En in sommige delen van Australiƫ gaat de klok juist achteruit. Erg verwarrend allemaal. Gelukkig kun je op landenkompas.nl de realtime tijdsverschillen per land opzoeken. Maar waarom hebben we eigenlijk zomer- en wintertijd?

De wintertijd is de oorspronkelijke tijd. Daylight Saving Time is bedoeld om energie te besparen. In de zomer wordt het vroeg licht. Dus door de klok een uur vooruit te zetten wordt er ‘s avonds meer gebruik gemaakt van het daglicht en minder van kunstlicht. Nederland voerde de zomertijd in 1977 in door de oliecrisis. Andere landen deden dat jaren eerder of later. De landen op en rond de evenaar doen er niet aan mee omdat daar alle seizoenen voldoende zonlicht aanwezig is.

De zomertijd is zwaar, vooral voor mensen met chronische vermoeidheid. Om ‘s avonds stroom te besparen moeten we ‘s ochtends aan slaap inboeten. In de zomer moet je eerder opstaan maar ga je niet per se eerder naar bed omdat het ‘s avonds nog licht is en soms ook erg warm. Veel mensen uiten kritiek omdat ze een week nodig hebben om hun bioritme aan te passen en hierdoor minder productief worden.

Wat kun je doen om sneller te wennen aan de zomertijd? Time Magazine heeft de volgende tips. Ga vanaf maandag de 24e een kwartiertje eerder naar bed en bouw dat tot en met zaterdag 29 maart op naar twintig minuten. Ga zaterdagavond een uur eerder dineren. Duw zondagochtend bij het opstaan meteen de gordijnen open en zet de ramen open om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen.

 

Lees ook:Zomertijd
Lees ook:Noord-Amerika is zomertijd ingegaan
Lees ook:Wat te doen tijdens de donkere dagen
Lees ook:Voorkom social jetlag op maandagochtend
Lees ook:Begin de dag met een dance party

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.