Hoe een hacker jou in de koffietent bespioneert

mrsiraphol/FreeDigitalPhotos.net

mrsiraphol/FreeDigitalPhotos.net

Ik kwam graag in koffiezaken. Ik bestelde altijd een cappuccino of een muntthee. En ik vroeg dan meteen aan de aardige jongeman of jongedame naar het wachtwoord van het wifinetwerk zodat ik online kon zijn. Die gratis wifi laat ik voortaan achterwege.

Ethische hacker Wouter Slotboom liet aan Maurits Martijn van De Correspondent zien hoe makkelijk het is om met een laptop en een speciaal apparaatje de smartphones en laptops van alle bezoekers van een koffiezaak te kapen. De hoeveelheid informatie die wij als nietsvermoedende burgers vrijgeven is op zijn zachts gezegd zorgwekkend.

Wat kan een hacker allemaal zien op zijn laptop?
Met het kleine apparaatje, waarvan de software op internet te verkrijgen is, maakt hij contact met onze smartphones en laptops via het openbare netwerk van de koffietent. Hij ziet ‘de iPhone van Diederik’ of ‘Jennifer’s MacBook’ op zijn scherm verschijnen. Hij kan ook zien welke netwerken Diederik daarvoor heeft bezocht. Als dat vorige netwerk ‘McDonald’s Dorpsstraat’ heet, weet de hacker waar Diederik is geweest.

Maar hij kan ook het wifinetwerk van het café kapen. Je smartphone is voortdurend op zoek naar een netwerk. De hacker gebruikt de naam van het café zodat je telefoon met hem contact legt. Daarna kun je het wel schudden. Hij ziet welke apps je hebt en leest met je mee terwijl je je e-mails checkt. Ben je op dat moment aan het online bankieren, dan plundert een kwaadwillende hacker je bankrekening leeg voordat je je cappuccino op hebt. Hij kan nog veel verder en je ruïneren, bijvoorbeeld door kinderporno op je laptop te plaatsen.

Moet je dan offline blijven?
Het liefst wel natuurlijk. Maar zet in ieder geval je wifi uit als je op straat bent. En moet je echt voortdurend online zijn, overweeg dan een VPN-netwerk via je telecomprovider. Ga ook niet online bankieren tot je op een beveiligd netwerk bent aangesloten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Lees op De Correspondent hoe je je kunt wapenen tegen hackers.

Lees ook:Pas op voor de rtf-hack
Lees ook:Hackers worden steeds creatiever
Lees ook:IKEA komt met opladers in meubels
Lees ook:Koffie en wifi in deze nieuwe lijnbus
Lees ook:Pas op met wifi van Marriott hotel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.