Hackers worden steeds creatiever

Twobee/Freedigitalphotos.net

Twobee/Freedigitalphotos.net

Organisaties die een uitstekende informatiebeveiliging hebben, moeten niet denken dat ze nu veilig zijn. Dat is een achterhaalde gedachte. Voor hackers is het een uitdaging om vroeg of laat toch nog een achilleshiel te vinden waardoor ze aan bedrijfsinformatie kunnen komen. Volgens de New York Times worden hackers steeds creatiever. En daarom moeten bedrijven die hackers steeds een stap voor zijn.

Wat gaat een hacker doen als het hem maar niet lukt om een beveiligingslek te vinden in het computernetwerk van een grote oliemaatschappij? Creatief denken. En dus hackte een cybercrimineel de onbeveiligde website van het Chinese restaurant waar het personeel hun eten altijd bestelde. Doordat de hongerige medewerkers op de online menukaart klikten, installeerden ze zijn spyware op hun computer. De achilleshiel bleek hier de slechte spywarescanner te zijn.

Hacken kan ook via de digitale printers, klimaatsystemen en digitale snoepautomaten. Die zijn vaak aangesloten op hetzelfde netwerk als de bedrijfsnetwerkschijven. De servicetechnici van digitale printers  kunnen bijvoorbeeld in de printopdrachten van personeelsleden kijken. Via het netwerk van het printerbedrijf komt een hacker zo in het computernetwerk van het bedrijf waar de printer staat.

Bij de Amerikaanse winkelketen Target werd malware in de klantendatabase geïnstalleerd, waarna 40 miljoen creditcardnummers werden gestolen. Hun peperdure malwarescanner ontdekte al eerdere cyberaanvallen maar het beveiligingspersoneel reageerde niet op de waarschuwingen. De achilleshiel was hier blijkbaar het personeel.

Alleen door te denken als een hacker en zelf de zwaktes in de organisatie op te sporen, kan een beveiligingsexpert de criminelen een stap voor zijn. Bovendien moet je altijd blijven denken dat je aangevallen kan worden.

 

Lees ook:Hoe een hacker jou in de koffietent bespioneert
Lees ook:Pas op voor de rtf-hack
Lees ook:Losgeld voor je iPad en iPhone
Lees ook:Wat maakt jouw werkplek uniek?
Lees ook:Zo stel je het standaardlettertype in Word in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.