Personeel wordt productiever door loopbureau

Foto: plosone.org

Bureaus met een loopband eronder blijken niet alleen gezonder te zijn dan gewone bureaus. Gebruikers worden er ook productiever door. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Ook in Nederland zijn steeds meer bedrijven overtuigd.

De University of Minnesota heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de effecten van loopbureaus, die in Amerika treadmill desks worden genoemd. De vrijwilligers waren mensen die zittend werk deden. Hoewel de verhoogde productiviteit onder de vrijwilligers minimaal is gebleken (0,69 bij een maximale puntenscore van 10), weerleggen de resultaten uit dit onderzoek die van een ander onderzoek uit 2009 van de University of Tennessee. Daaruit bleek dat de gebruikers juist 10% minder productief werden. Er waren in de loop der jaren bovendien klachten gemeld (het loopbureau bestaat sinds 2007). Zo raakte een vrouw gewond toen ze van de loopband afviel. Ook raakten werknemers geblesseerd aan hun hiel of kuit. Daarom is het van belang omĀ  goed schoeisel te dragen en rustig te lopen, niet harder dan 3 km per uur.

Menig scepticus zal zeggen dat je op deze manier niet kan werken. Het vergt inderdaad wat concentratie in het begin. En je zal dan nog moeite hebben het typen en lopen te combineren. Maar binnen enkele maanden weet je niet beter, zeggen gebruikers. Er bestaan ook smartbureaus, waarmee je de hoogte kan afstellen en zo het zitten en staan kan afwisselen. Daar schreef Numrush vorig jaar over.

Op mijn werk kennen we het nog niet; staand of lopend achter je computer werken. Het idee klinkt nu nog een beetje gek maar tegelijk aantrekkelijk als je een zittend beroep hebt. Met mijn geschiedenis van struikelpartijen moet ik dan wel voorzichtig beginnen als het zover is. Tot die tijd moet ik eraan denken voldoende pauzes te nemen en gewoon rond te lopen.

Het personeel van Forbes Magazine heeft het loopbureau en het staand bureau ooit eens getest. Bekijk hieronder wat zij ervan vonden.

Lees ook:Een zittend beroep? Er is nog hoop
Lees ook:Het perfecte bureau voor een gezond lichaam
Lees ook:Staand werken terwijl je op een board balanceert
Lees ook:Is forenzen goed of slecht voor de gezondheid?
Lees ook:Dit kantoorontwerp heeft geen stoelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.