Cafés zetten wifi uit

Foto: David Goehring/Flickr

Foto: David Goehring/Flickr

Niet alle café-eigenaren zijn blij met laptoppers en willen de gratis wifi uitzetten. Een gemiste kans.

Het is vrij normaal geworden om met je laptop in een koffiezaak te zitten. Er is goede koffie of thee, mellow achtergrondmuziek en gratis wifi. Niemand stoort elkaar. Freelancers hoeven zich niet thuis op te sluiten, studenten kunnen werken aan hun scriptie en kantoormedewerkers kunnen hun werk inhalen.

Eigenaren van kleinere koffiezaken zijn er niet blij mee. Ze verdienen weinig aan klanten die een hele ochtend of middag op misschien maar twee bestellingen een tafel bezet houden. Bovendien praat niemand meer met elkaar. Daarom zetten koffiezaken hun wifi uit. Staren naar een scherm wordt afgekeurd. Persoonlijk contact moet gelegd worden. De muziek staat daar uit zodat je elkaar beter kan verstaan. Zo organiseerde Get Offline vorige maand ook in Den Haag de WiFi Free Coffee in antwoord op de Free WiFi in de horeca.

Er moeten gesprekken kunnen ontstaan, vinden bepaalde horeca-eigenaren. Offline zijn is veel socialer. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Er zijn overigens genoeg mensen die een tent vol met kakelende vrouwen snel weer uitlopen, en die mensen hadden ook klanten kunnen zijn. Natuurlijk willen we wel eens met vriendinnen bijkletsen en dan mag de hele zaak meeluisteren. Maar de volgende dag willen we met een kopje koffie rustig alle blogs afstruinen.

Er is dus ook behoefte aan horecalocaties waar je niet sociaal wilt zijn en toch heerlijke koffie kan drinken. De tafels die de hele ochtend bezet worden gehouden, zouden misschien de hele ochtend onbezet geweest zijn. De laptoppers zorgen dus voor omzet buiten de piekmomenten. En willen eigenaren dat hun internettende klanten meer geld uitgeven, dan zijn ze vrij om deze groep wat vaker te benaderen om een nieuwe bestelling op te nemen. Kortom, laptops uit de horeca verbannen is toch echt een gemiste kans.

Lees ook:Kopje koffie?
Lees ook:Terug van vakantie? Geen stress
Lees ook:Remedies tegen computerogen
Lees ook:Zitten we écht te wachten op een zakelijke Facebook?
Lees ook:Van Windows 8 naar Windows 10

Eén reactie op “Cafés zetten wifi uit

  1. Claudia

    Ik vind persoonlijk een beetje gierig en nadelig aangezien wij nog vaste klanten kunnen zijn van die restaurants en cafes… Het gaat niet om dat het gezellig wordt of niet maar dat er bezocht wordt! en als klant een laptop meenemen en tijdens een heerlijke kopie koffie nog werken met mijn laptop is gewoon geweldig. Ik vind het heel jammer dat deze instanties, niet blij mee zijn maar een restaurant net als McDonald’s dat gratis Wi-fi heeft, wordt het nog steeds flink bezocht en niet alleen voor het eten maar ook voor de Wi-fi.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.