Onze intelligentie daalt

Foto: Ryan Tyler Smith/Flickr CC

Foto: Ryan Tyler Smith/Flickr CC

Het reclamespotje waarin wordt beweerd dat Nederland slimmer wordt, is niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten. We worden juist dommer.

Wanneer ik langs allerlei reality-series op tv zap, voel ik mezelf ongelooflijk intelligent. Ik verbeeld het me niet. De twintigers om wie de series draaien, zeggen (al dan niet geënsceneerd) de domste dingen, en ik vraag me soms af of zij hun school wel hebben afgemaakt. Nu pik ik er wel een bepaalde groep uit en ik weet dat dit een belediging is voor alle andere twintigers. Maar uit onderzoek blijkt dat de jongere generatie inderdaad een lagere gemiddelde intelligentie heeft dan de oudere. Tenminste, als we de IQ-test als basis gebruiken.

Een eeuw lang zou het gemiddelde IQ nog geleidelijk gestegen zijn. Dat kwam door betere voeding, betere leefomstandigheden en door technologische ontwikkelingen. In de VS bijvoorbeeld steeg het gemiddelde IQ tussen de jaren 50 en 80 met wel 3 punten. Maar wetenschappers over de hele wereld zijn het met elkaar eens dat dit voorbij is. En dat kan waarschijnlijk komen doordat al die gunstige omstandigheden geen invloed meer hebben op onze hersencapaciteit.

In Denemarken moeten alle mannen op hun 18e een IQ-test ondergaan in het kader van de dienstplicht. Ten opzichte van 1998 is het gemiddelde IQ met 1,5 punt gedaald. Een vergelijkbare daling is ook in Australië, Groot-Brittannië, Brazilië en China geconstateerd. In 2004 bewees een onderzoek in Noorwegen dit al, meteen gevolgd door onderzoeken in Zweden en Nederland.

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van de daling. De ene deskundige wijt het aan de verslechterde voedselindustrie, de slechtere economie en hervormingen in het onderwijs. En omdat intelligentie in de genen zit, wijt de andere deskundige het aan het feit dat mensen met een hoge intelligentie gewoon minder kinderen krijgen en daarom het gemiddelde niet omhoog kunnen krikken. En dan zijn er ook experts die beweren dat de menselijke intelligentie al begon te dalen vanaf het moment dat mensen dichter op elkaar zijn komen te wonen en er meer luxe ontstond.

Wat ze ook allemaal zeggen, ik blijf mezelf slimmer vinden dan menig reality-ster.

 

Lees ook:Piekeraars hebben hoge intelligentie en grotere overlevingskans
Lees ook:Tips en trucs voor Word
Lees ook:Zitten we écht te wachten op een zakelijke Facebook?
Lees ook:Wat vliegen met je lichaam doet
Lees ook:Park en bos verminderen stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.