Stop met multitasken

Foto: David Goehring/Flickr CC

Foto: David Goehring/Flickr CC

Niet eens zo lang geleden werd het gezien als een talent: multitasken, oftewel twee of meer dingen tegelijk doen. Maar multitasken is slecht voor je. Dus hou er maar gewoon mee op.

Een presentatie bijwonen terwijl je de Twitterfeed op je smartphone doorloopt. Een reservering plaatsen en ondertussen een paar e-mails beantwoorden. Iedereen met een smartphone kan het niet laten. Dus eigenlijk doen we het allemaal. Het lijkt zo onschuldig maar al dat multitasken maakt ons nog kapot. En we doen ons werk er bovendien niet sneller en beter door.

Een onderzoek van de University of London wijst uit dat het voortdurend verdelen van je aandacht je IQ met tien punten kan verlagen. En uit een ander onderzoek van de University of Sussex blijkt dat veelvuldig multitasken op verschillende media samenhangt met besluiteloosheid, een slechtere emotiebeheersing, minder empatisch vermogen en zelfs depressiviteit. Nu moet een vervolgonderzoek alleen nog uitwijzen of dit een gevolg of een oorzaak is van multitasken.

Slechts twee procent van de bevolking kan echt multitasken zonder dat hun werkprestatie erdoor verslechtert. Zij worden supertaskers genoemd. De rest van ons moet het niet eens proberen. Dus hoe verleidelijk het ook is, laat je niet gek maken en probeer zo veel mogelijk één ding tegelijk te doen.

Lees ook:Park en bos verminderen stress
Lees ook:Personeel wordt productiever door loopbureau
Lees ook:Saai klusje goed voor creativiteit
Lees ook:Het beste moment voor een gesprek met de baas
Lees ook:Nooit meer bagage kwijt met gadgets van Air France/KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.